Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-16 15:13:26 +0300 Джеймс Харисън, благодарение на когото милиони бебета живеят, е дарил кръв за последен път. Мъжът със златната ръка дари кръв за последен път

Мъжът със златната ръка дари кръв за последен път

Мъжът със златната ръка дари кръв за последен път 470 900
Джеймс Харисън, благодарение на когото милиони бебета живеят, е дарил кръв за последен път.

81-годишният австралиец, който е вписан и в рекордите на Гинес, притежава кръв с особена по състав кръвна плазма, благодарение на която произвеждат медикамента Anti-D, предназначен за т.нар. резус-конфликт при бременните жени.

Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а плодът е с положителен, имунната система на майката реагира и образува антитела срещу кръвните телца на бебето. Това излага живота му на риск, а с помощта на инжекциите Anti-D (Анти-Д имуноглобулин) се предовратяват тези усложнения. 

Джеймс Харисън е дарил кръв общо 1173 пъти кръв в продължение на над 60 години. На 14-годишна възраст претърпява тежка операция, при която премахват единия му бял дроб. По време на възстановяването си разбира, че се е наложило да му прелеят общо 7,5л кръв и решава, че трябва да се отбалгодари. Така, след като навършва пълнолетие, Харисън става регулярен дарител към Австралийския червен кръст. Преустанояването на кръводарителството е по препоръка на лекарите и заради напредналата му възраст.

Благодарение на Джеймс Харисън над 2,4 милиона бебета получават своя шанс да живеят. А хората го наричат Човекът със златната ръка.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори