Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-02-15 16:39:10 +0200 Твоето бебе осмисля целия ти живот. Искаш да му осигуриш най-доброто и да го защитиш от всичко, особено сега когато то зависи изцяло от теб. Мястото на бебето в колата

Мястото на бебето в колата

Мястото на бебето в колата 470 900
Твоето бебе осмисля целия ти живот. Искаш да му осигуриш най-доброто и да го защитиш от всичко, особено сега когато то зависи изцяло от теб.

Подсигури мерките за пътната му сигурност така, както ти спазваш обичайните правила за безопасност когато си на път.

Действащият правилник за движение по пътищата не позволява деца до 12г. възраст (или до достигане на ръст от 135 см) да се возят отпред до шофьора. Детето винаги трябва да е на задната седалка и поставено в обезопасено детско столче за кола, съобразено с възрастта, височината и килограмите му. Трябва да се отбележи, че при нещастен случай вина пред съда поема родителят, който не е взел мерки за сигурността на детето в колата.

Детските столчета у нас към момента са предимно европейско производство и маркировката ECE R44 (ECE R44.03 и ЕCE R44.04) е доказателство, че отговаря на европейските стандарти. Разделени са в няколко категории:

 

Група Тегло на детето Приблизителна възраст на детето
0 От раждането до 10 кг. От новородено до 6-9 месеца
0+ От раждането до 13 кг. От новородено до 12-15 месеца
0+ и 1 От раждането до 18 кг. От новородено до 4 години
1 9 - 18 кг. От 9 месеца до 4 години
1 и 2 9 - 25 кг. От 9 месеца до 6 години
2 15 - 25 кг. От 4 до 6 години
1, 2 и 3 9 - 36 кг. От 9 месеца до 12 години
2 и 3 15 - 36 кг. От 4 до 12 години

 

Важно е да се отбележи, че детски столчета не трябва да се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница! Отварянето на въздушната възглавница срещу детско столче представлява потенциален риск при настъпване на инцидент и може да застраши живота на детето.

Специалните детски столчета обезопасяват детето ти в случай на произшествие, спомага за по-добрата ти концентрация върху пътната обстановка докато шофираш и не позволява рискови движения на детето в автомобила. Избери седалка, която най-добре съответства на твоите изисквания и я постави на задната седалка на колата, следвайки стриктно инструкциите. Някои производители публикуват подробна информация за монтажа на столчетата им на своите сайтове, което ти позволява предварително да провериш дали избраното столче е съвместимо с твоята кола преди да го закупиш. Не се препоръчва използването на детско столче втора употреба, тъй като може да има дефекти по механизма от досегашната употребата, които не са видими с просто око.

След като закупиш детско столче, редовно проверявай дали е закрепено правилно за седалката и дали всички механизми (катарами, ремъци, корпус) са здрави и нормално функциониращи. Не  забравяй, че с напредването на възрастта на детето ще му доскучава да седи "овързано" в столчето по време на път. Така че от съвсем малко го научи, че има определени правила когато пътувате и те трябва да се спазват. 

 

А видя ли нашите 8 съвета за леко пътуване с деца?

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори