Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-10-23 11:23:53 +0300 Разнообразното и балансирано хранене е в основата на детското здраве! Най-неподходящите бебешки храни

Най-неподходящите бебешки храни

Най-неподходящите бебешки храни 470 900
Разнообразното и балансирано хранене е в основата на детското здраве!

Автор на текста: Магдалена Пашова

Маги е нутриционист от Институт по холистично хранене в Канада. Автор е на книгите „По-здрави бебета. Всичко за храненето от 0 до 2 години” и „В кухнята на модерната жена. 77 бързи, лесни и здравословни рецепти”.

На Академия за родители във Варна ще разговаряме повече за здравословното хранене със Станка Стоянова от Food Revolution България, а родители и деца ще могат да се включат в работилничка на Къщата с печките.

 

 

 

 

Разнообразното и балансирано хранене е в основата на детското здраве, а даването на неподходящи храни в ранна детска възраст може да компрометира храносмилателната и имунната система, създавайки предпоставки за здравословни проблеми през цялото детство и след това.

Повечето родители, осъзнаващи връзката между храната и здравето, се стремят да не допускат в менюто на бебето или на прохождащото дете храни, за които се знае, че са проблемни, като например шоколад и фъстъци, но често се подвеждат да предлагат други храни, които звучат здравословно, но в действителност не са подходящи за бебета. Ето някои от тях:

Плодов сок

При правенето на плодов сок се отстраняват всички фибри на плодовете и онова, което остава, е концентрирана течна захар. Освен че дразни деликатната повърхност на храносмилателната система на бебето, тази захар създава изкуствено чувство за ситост. След като пие сладкия сок, бебето отказва да приема друга, богата на хранителни вещества храна.

Освен всичко останало, към захарта се привиква. Когато бебетата свикнат от рано със сладки храни, те са по-предразположени към т.нар. злоядство и след прохождането продължават да предпочитат сладкиши и тестени изделия пред пълноценни храни.

Ако искате детето ви да приема повече витамини, давайте му цели плодове и зеленчуци, а не сок!

 

Инстантни бебешки каши

Думата „инстанти“ по отношение на хранителните продукти е синоним на нещо безкрайно преработено, променено до неузнаваемост от първоначалната си природна форма, загубило в процеса на преработка всичките си полезни вещества и съдържащо единствено празни калории. Инстантните бебешки каши не правят изключение!

Вярно е, че са бързи и лесни за приготвяне. Вярно е, че някои педиатри ги препоръчват и много бебета ги харесват, но освен празни калории, чрез тях не осигурявате почти нищо полезно на вашето бебе.

Ако държите да давате каша на бебето си, пригответе си такава сами от смлени с каменна мелница безглутенови култури като кафяв ориз, просо, киноа, амарант или елда.

 

Бебешки бисквити

Предполага се, че стимулират дъвченето след появата на първите зъбки. На практика съдържат основно брашно и захар като всяка бисквита. Да, може да са домашни с брашно от лимец и фурми или кафява захар, но това пак е захар. В организма всичко се разгражда до глюкоза, а единственото, което вашето бебе научава, към което привиква и което започва да търси, е удоволствието от СЛАДКОТО! Защо после се учудвате, че през бебешкия пубертет се тръшкат за близалка? 

Ако искате да го стимулирате да дъвче, дайте му парче морков или ябълка.
 

 

Суперхрани

Храни като водорасли, мака, чия, годжи бери и т.н. се представят като изключително полезни супер-храни! Без да коментирам ролята на маркетинга, т.нар. супер-храни са комбинация от храна и лекарство и не са задължително безвредни. Водораслите например са силно белтъчна храна. Ако белтъците не бъдат ефективно разградени, по-едри молекули могат да преминат през чревната мембрана (която при бебетата е по-пропусклива, отколкото при възрастните) и да предизвикат алергична реакция. Чията е богата на трудносмилаеми фибри, които могат да дразнят нежните бебешки черва. Освен това има свойството да абсорбира течността от червата, с което може да предизвика запек и дискомфорт на бебето. Маката съдържа фитохормони, от които вашето бебе няма нужда.

С други думи, спестете на вашето бебе супер-храните и му осигурете разнообразие от местни и сезонни зеленчуци и плодове, пълноценни протеини и полезни мазнини.

 

 

"Академия за родители" във Варна ще се случи на 27.10.2018, в Детски център "Мама и аз". "Академия за родители“ е най-големият безплатен семеен форум, който се провежда от 2015 година и предоставя на всички бъдещи и настоящи родители обективна информация и реални знания за здравето, образованието и възпитанието на децата.

 

За повече информация: https://parentacademy.bg/

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори