Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-11-22 12:00:57 +0200 Немалко е броят на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство Нараства броят на българчетата родени в чужбина

Нараства броят на българчетата родени в чужбина

Нараства броят на българчетата родени в чужбина 470 900
Немалко е броят на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев заяви в интервю пред Дарик радио, че все повече расте броят на българчета, родени в чужбина. Също така е нарастнал и броят на деца от смесени бракове, където само единият родител е българин, но децата не нямат българско гражданство. По настоящи данни също така се запазва и тенденцията много млади хора да напускат страната.

Завръщащите се от чужбина в България пък са основно мъже на възраст от 30 до 40 години, като една част се връщат с цел да създадат семейство. Тези, които обаче не успяват да се задомят или да намерят реализация у нас, отново заминават в чужбина. По неофициални данни българите, които живеят извън родината, са повече от българите, които живеят в България.

"Негативната тенденция българи да напускат страната продължава. Можем да кажем, че има леко намаляване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат предимно мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат семейства на Запад и просто искат да се оженят. Част от тях се връщат в България. но ако те не намерят тук реализация до няколко месеца, пак се връщат в Европа", сподели Петър Харалампиев.

"Най-лошата негативна тенденция е, че основно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази тенденция продължава. И е в момента български граждани, които са зад граница, неофициално, но все пак по данни,  свързани с официалните служби, са повече. Точният им брой не е ясен, но е между 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български граждани - деца, които са родени от смесени бракове", поясни председателят на агенцията.

"Извън тези български граждани, които живеят там, има и българи, които не са български граждани. Това са българите в Македония, Западните покрайнини, Сърбия, Молдова, Украйна, както и старата българска емиграция. Те са също достатъчно количество, така че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България", допълни експертът.

 

Източник: dariknews.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори