Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-07-13 15:48:43 +0300 Как да си помогнем сами? Наръчник за оцеляване на младата майка

Наръчник за оцеляване на младата майка

Наръчник за оцеляване на младата майка 470 900
Как да си помогнем сами?

С колкото и майки да говорите преди да родите, нищо няма да ви подготви така добре за първите седмици на новороденото, както да преминете през тях. Разбира се, ще имате нужда от определени количества налични пелени, лигавници и детски дрешки. Обаче от какво имате нужда вие самата, за да оцелеете сред въртележката от хранения, безкрайна смяна на пелени и липса на сън? Представяме ви кратък „Наръчник за оцеляване на младата майка“, който да улесни поне мъничко първите няколко седмици от майчинството.

 

Преди появата на бебето

Планирайте храненията в перспектива

Подготвяйте храна предварително и я замразявайте, за да разполагате с готови наличности, когато ви потрябват. През бременността не е лесно да стоиш по няколко часа в кухнята, за да готвиш всеки ден, затова когато се посветите на готвене удвоявайте количеството и отделяйте половината във фризера. Това ще ви улесни, когато не разполагате с достатъчно време или не се чувствате добре, а когато дойде и бебето – тогава ще усетите промяна в ритъма на цялото си ежедневие и ще е хубаво да сте подготвени. Някои неща, които е добре да имате под ръка, особено ако ви липсва сън и енергия – суха паста, супа, зърнени закуски и мюсли, крекери.

Резервни запаси

Преди появата на бебето, когато имате нужда от нещо – храна, дрехи или козметика, винаги сте можели да изтичате до магазина, когато ви хрумне. След бебето тази възможност ще бъде силно ограничена – ако трябва да излезете, ще трябва да водите бебето със себе си. Непрактично е всеки път да отделяте по половин час да подготвите мъничето за излизане, да заредите „бебешката чанта“ с пелени, кърпички и прочее необходимости, само за да изтичате за нещо до магазина. Добра идея е да се заредите с резервни количества от следните продукти и да ги попълвате, когато сметнете за подходящо:

  • Бебешки бутилки: Ако кърмите, може да нямате нужда от бебешка бутилка, но тъй като понякога възникват проблеми с кърменето, с количеството кърма или пък бебето може да иска водичка, е добре да имате няколко шишета под ръка.
  • Пелени: В началото ще използвате от 8 до 12 пеленки на ден.
  • Мокри кърпички: Защото винаги ще има нещо, което трябва да се забърше.
  • Кухненска хартия, хартиени носни кърпички: Поради същата причина.
  • Препарат за пране: Ще имате да перете МНОГО. Добре е да изберете специален препарат, подходящ за бебешки дрешки, който не е толкова агресивен.
  • Резервни комплекти от бебешките одеялца, текстилни пелени и чаршафи за количката, детското легло или кошче, за да можете спокойно да ги сменяте и да не се налага да перете всеки ден.
  • Бебешки дрешки: В началото най-практични са комплектчетата и бебешките бодита със закопчаване, тъй като се обличат и събличат лесно.
  • Дамски превръзки: Не е приятна тема, но  ако раждате естествено ще имате нужда от дамски превръзки за лохиите след раждането. По възможност си вземете големи нощни превръзки, за да се чувствате сигурна.
  • Препарат за почистване на петна: Петна ще има много, така че се подсигурете с препарат, за да спасите любимите си блузи в случай на нужда.
  • Подложки (подплънки) за  кърмачки: Защото винаги ще има поне малко кърма, която да изтича след или между храненията.
  • Лаксативи: Някои от ефектите след раждането включват запек, затова се консултирайте със своя лекар какви лаксативи можете да вземете, особено ако кърмите. И със сигурност не се опитвайте да напъвате в тоалетната, защото със сигурност не искате да се разправяте и със хемороиди освен със всичко останало.
  • Антибактериален гел: Бързо ще осъзнаете, че не всяко публично пространство разполага със станция за смяна на пелени и ще се учудите на какви места без течаща вода наблизо ви се налага да извършите това действие. На помощ идват антибактериалните гелове, които са особено практични в тези случаи.

 

След раждането

Поискайте помощ

В един чудесен свят след като се приберете от родилното вкъщи ще ви очаква една акушерка, която да стои неотлъчно до вас и да ви помага. Но в реалността нещата са по-различни и до голяма степен оставате сама с бебето, особено ако на бащата му се налага да се върне бързо на работа. Ако в първите дни след раждането чувствате, че не можете да се справите сами с всичко, не се притеснявайте да поискате помощ от най-близките си – роднини или приятели. Особено ако не можете да си спомните последния път, когато сте взели дълъг душ или вана, или сте си позволили да поспите следобеда, не се колебайте да помолите някой да гледа бебето за час-два. Това ще ви помогне да се отпуснете и да „отмиете“ стреса, а вашето бебе все пак има нужда от една спокойна и усмихната майка!

 

Източник: parenting.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори