Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-19 13:25:04 +0300 Лягате ли до детето вечер докато то заспи? Научете детето си да заспива само с тези четири лесни стъпки

Научете детето си да заспива само с тези четири лесни стъпки

Научете  детето си да заспива само с тези четири лесни стъпки 470 900
Лягате ли до детето вечер докато то заспи?

Това е позната история за много родители. Затова днес ще се опитаме да ви помогнем да осъществите плавния преход към самостоятелността на детето. Само си помислете колко удовлетворяващо би било да помогнете на детето да се приготви за сън, да го завиете, да го целунете за лека нощ и след това спокойно да излезете от стаята без притеснения, че излизането ще е съпроводено от плач.

За много родители е обезкуражаващо, когато детето не успява да заспи само, въпреки че вече е на 3-4 години. В крайна сметка колкото по-дълго време запазите рутината вечер да лежите до него докато заспи, толкова повече детето ще привиква към този ритуал. Знаем, че децата имат нужда от нас и им е приятно, когато сме близо до тях и усещат нашата подкрепа и обич. Но понякога, особено ако вкъщи има още едно бебе, това занимание е изтощително за родителите и те се опитват да намерят начин да помогнат на по-голямото дете да бъде по-самостоятелно.

 

Но как да научите детето да заспива без вас?

Когато приспиването се превръща в проблем, за родителите е трудно да продължат напред – как да направят тази малка крачка, която ще предразположи детето да се сгушва под завивките и спокойно да заспива само.

Възникват различни въпроси – „Възможно ли е?“, „Повечето по-големи деца се справят, нали?“, „Какво мога да направя, за да помогна на детето си да заспива само, без да плаче?“ А единственото логично решение сякаш е да излезете от стаята и да оставите детето да се наплаче преди да заспи.

 

Как да останете спокойни, когато детето плаче?

Разбира се, че не искате детето да заспива всяка нощ с плач. Това би било стресиращо както за вас, така и за него. Много хора прилагат този метод, но за вас е неподходящо, затова продължавате да лежите в тъмното до детето преди да заспи. Но после се замисляте – плачът е подходящ метод за бебетата да получат каквото пожелаят, а не за деца на 3-годишна възраст

 

Детето ви вече не е бебе

Детето ви вече не е бебе, то може да прави неща, които бебетата не могат. Не е нужно да се притеснявате, че оставяте детето да плаче преди заспиване, за да ви покаже какво иска. То може да говори, да слуша и да разбира, а това отваря толкова много възможности за общуване с него и решаване на проблема.

 

Вашето дете е достатъчно голямо, за да говори – достатъчно голямо, за да ви каже какво не е наред и от какво се нуждае. Дори понякога обясненията да не звучат много смислено.

Това е толкова важно, защото ако успеете да повлияете на детето си като говорите с него, като му обясните всяка ситуация, тогава няма да се налага да преминавате през изтощаващи изблици на плач преди лягане. Всичко, върху което трябва да се фокусирате е показване, обяснение, насочване и успокоение.

 

Различният подход за приспиване на детето

Приемете факта, че не само за детето ще е трудно в началото. Вие ще се притеснявате, ще се чувствате несигурни, ще се съмнявате дали това е правилното решение. Бъдете смели, опитайте да изпълните следващите четири стъпки и ще видите как рутината преди лягане ще се промени:

  • Подгответе детето за сън.
  • Обяснете му какво се случва и как ще се случи.
  • Помогнете му да се чувства сигурно и защитено.
  • Подкрепяйте го.

Както виждате нито една от стъпките не включва плач. Всички те включват разговор с детето ви и емоционална подкрепа по пътя към научаването на нещо ново.

 

Ето как изглеждат стъпките подробно:

  1. Изграждане на рутина за лягане всеки ден

Първо, пригответе детето за лягане – тоалетна, баня, пижама, миене на зъбките, приказки. Всъщност е важен начинът, по който протича целият ден. Ако ви е трудно да приспите детето си вечер, смяната на ежедневните ви навици може да има голямо значение - например, вежно е то да бъде достатъчно уморено преди сън, а не пълно с енергия.

След като сте готови с подготовката е време да си поговорите как ще изглежда заспиването.

  1. Обсъдете очакванията за лягането и заспиването

Говорете с детето си за лягането и какво ще се случи тази вечер. Ако просто го сложите в леглото и излезете през вратата, при положение, че то е свикнало да лежите до него докато заспи, е съвсем нормално детето да се чувства неспокойно и дори да се стигне до плач.

Тази стъпка е важна, защото ви помага да мотивирате детето си и да го накарате да се почувства така, сякаш може да го направи, сякаш е достатъчно смело да се потопи в света на сънищата без ваша помощ.

  1. Нека детето се почувства спокойно и в безопасност

Завийте детето, погалете го по лицето, целунето го, уверете се, че му е удобно и топло. И тогава е време да го оставите само. Но не си отивайте напълно. Постойте малко до него в леглото, след това се отдалечете до вратата. Когато излезете не бързайте да затваряте врата, оставете я леко открехната и му говорете, така че детето да е сигурно че вие сте само на крачка разстояние от него, ако има нужда.

  1. Подкрепяйте детето в това трудно за него начинание – да заспи само

Както вече написахме, не бързайте да затворите вратата и да отидете да отдъхнете в хола. При първите опити за самостоятелност стойте пред вратата, успокоявайте детето, ако е необходимо тананикайте му мелодия или разкажете още една история.

Постепенно се отдалечавайте, но се уверете, че можете да чуете детето от другата стая, ако се разстрои, и бъдете готови да се върнете за още една прегръдка и целувка преди заспиване. То трябва да спи само в стаята си, но това не означава, че не можете да бъдете до него, макар и по един по-различен начин сега, защото вече е пораснало.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори