Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-22 12:38:21 +0200 На този ден засвидетелстваме признание и уважение към жените, с чиято помощ се появяваме на бял свят На 21 януари отбелязохме Бабинден

На 21 януари отбелязохме Бабинден

На 21 януари отбелязохме Бабинден 470 900
На този ден засвидетелстваме признание и уважение към жените, с чиято помощ се появяваме на бял свят

На 21 януари по стар стил (на 8 януари по нов) се отбелязва Бабинден. Празникът е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. На Бабинден се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са "бабаували" на родилките.

Обредите на празника включват 3 основни елемента:

  • Къпане на малките деца от "бабата", която е акуширала при раждането им. "Бабата" се благославя и дарява с кравайчета и вълна, а самата тя връзва червени и бели конци с парички на ръцете на децата за здраве.
  • Угощение на младите майки в дома на "бабата" - събират се всички жени, на които акушерката е помагала при раждането през изминалата година. Жените носят ястия за трапезата, а "бабата" даряват с кърпи, ризи, престилки, чорапи.
  • Влечугане (къпане) на "бабата" - обичай ограничен до част от краищата на България. Акушерката бива ритуално изкъпана вреката или на кладенеца след угощението, пеят се народни песни с еротични мотиви, а всички са накичени с върви, червени чушки и вълна като символика на раждането.

В рамките на празника мъжете не участват, а на случайно срещнат мъж се подхвърлят шеги и закачки.

Според народните поверия по времето на Бабинден може да се гадае каква ще е реколтата през годината.

 

В съвремието Бабинден до голяма степен е загубил религиозната си обредност, но от 1951г. на 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ у нас.

 

 

Снимка: BirthbyKellyM.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори