Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-22 16:15:01 +0300 С порастването децата започват да развиват нови интереси и да изразяват повече любопитство към света около тях. Невероятните ползи от споделянето на общо хоби между дете и родител

Невероятните ползи от споделянето на общо хоби между дете и родител

Невероятните ползи от споделянето на общо хоби между дете и родител 470 900
С порастването децата започват да развиват нови интереси и да изразяват повече любопитство към света около тях.

Един от най-добрите начини да изследват това любопитство и да насочат енергията си към нещо положително е да си намерят хоби. Хобитата помагат на децата да развият емоционална интелигентност, да разширят кръгозора си и да подхранват страстите си.

 

Децата винаги се учат от примера на околните и един от най-подходящите начини да запознаете малкия откривател с нови дейности и да култивирате интересите му е като споделяте хобита. Като споделяте хоби с детето си вие му предавате ценности и прекарвате качествено време заедно.

  1. Важно е да насърчавате детето си да опитва нови занимания

Насърчаването на децата да преследват своите интереси и да изпробват различни хобита помага да се развие естественото любопитство на детето и показва важността на придобиването на нови знания през целия живот. 

Ако сте запалени от нещо, споделянето на тази страст с детето ви е чудесен начин да го запознаете с хоби, за което вече имате много знания като същевременно култивирате позитивно отношение към изпробването на нови дейности. Винаги има безопасни и здравословни начини да адаптирате собствените си интереси според нуждите и желанията на вашето дете. Ако обичате да шиете, тогава можете да си купите шевна машина, която е подходяща за деца. Ако обичате да готвите, тогава можете да ги включите в приготвянето на храната. Можете дори да ги научите на повече технически умения като свирене на инструмент.

С напредването на възрастта ставаме по-сдържани към научаването на нови неща заради страха от провал. Подхващайки общо хоби с детето ви, вие създавате прецедент, че е възможно да научите нещо ново и че сте способни да развивате своите знания и умения с напредването на годините.

  1. Хобитата предлагат възможности за сближаване

Практикуването на хоби е възможност да прекарате качествено време с децата си. Не само ще създадете по-силна връзка, но спомените, които формирате заедно ще останат с тях за цял живот.

Прекарвайки време в занимание, което радва всички ви, вие показвате на децата си, че са достойни за внимание и привързаност и че можете да се забавлявате заедно. Общувайки с децата си чрез общата основа на споделено хоби вие сте в състояние да ги разберете по-добре и да изградите чувство на взаимно доверие.

С течение на времето вашите деца ще развият свои собствени интереси и ще станат независими. Споделянето на хоби от ранна детска възраст помага за култивирането на по-силни семейни връзки, които само ще укрепват с годините.

  1. Споделянето на хоби насърчава доверието и самочувствието

Самочувствието на детето до голяма степен е свързано с чувството му за постижение и натрупаните похвали, които получава от възрастните. Практикуването на общо хоби ще помогнете на детето ви да развие собственото си чувство за постижение, което не е обвързано с външно валидиране.

Споделянето на хобита с децата ви може да им помогне да изградят увереност в среда, която е безопасна, удобна и позната. Децата също ще развият по-добри социални умения, работейки върху дадена дейност заедно и ще научат значението на изграждането на екип и съвместна работа за постигане на споделени цели.

Тези ценности ще се пренесат и в други аспекти на живота им, тъй като децата започват да се занимават с дейности като колективни спортове, групови проекти и извънкласни клубове. Те не само ще имат увереността да се стремят към собствените си цели, но и ще знаят значението и стойността на груповия успех.

  1. Можете да се поучите от децата си

Споделянето на хоби е полезно не само за детето ви, но и за вас като родител! Децата притежават естествено творчество, ентусиазъм и любопитство. Като възрастни, ние често губим от поглед тези неща, защото имаме да се справяме с кариера и ежедневни задължения.

Споделените хобита са възможност да се поучите от детето си и да развиете нови свои интереси. Алтернатива на включването на вашето дете в личните ви хобита е започването на нещо ново заедно. Не само ще можете да се запознаете с изцяло нова активност, а и заедно ще придобиете нови  и за двама ви умения и знания.

Хобитата също помогнат на възрастните да развиват социални способности и да формират връзки в общността. Заедно с детето ви можете да се включите в събития като градинарски проекти, спорт и доброволчество. Детето ви ще завързва нови приятелства, докато вие създавате контакти с други родители.

 

Хобитата са идеалният начин да предадете на децата си своите ценности и навици за пълноценен начин на живот, които ще останат с тях завинаги. Чрез тях имате възможност да насърчите детето си да преследва своите мечти и да развива нови умения като работа в екип, постоянство и жажда за знание през призмата на споделена дейност.

Докато практикувате заедно хоби ще формирате красиви спомени като същевременно се забавлявате и релаксирате.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори