Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-25 16:00:43 +0200 В ясни, слънчеви дни повечето възрастни носят слънчеви очила, когато са навън или шофират. Необходимо ли е и децата да носят слънчеви очила?

Необходимо ли е и децата да носят слънчеви очила?

Необходимо ли е и децата да носят слънчеви очила? 470 900
В ясни, слънчеви дни повечето възрастни носят слънчеви очила, когато са навън или шофират.

Но колко често виждате децата да носят слънчеви очила? Това е рядко, нали? А не трябва да е така. Децата трябва да предпазват очите си също толкова, колкото и възрастните, ако не и повече. UV-влиянието може да увреди не само кожата, но и очите, а кумулативният ефект на UV лъчите може да нанесе вреди в дългосрочен план.

 

Много родители имат добри намерения. При 73% от възрастните, които носят слънчеви очила, само 58% от тях насърчават децата си да правят същото. Това може да продължи за кратко, но е трудно да бъдете постоянни. Често детските слънчеви очила се губят или счупват и не се заменят.

 

Децата със сини очи са изложени на по-голям риск от UV увреждане, отколкото децата с кафяви очи, затова имат нужда от по-стабилна защита. Особено на плажа, където има значително излагане на слънце, има и повишена опасност от слънчево изгаряне на очите. UV щетите могат да бъдат в много различни форми и могат да доведат до:

  • Фотокератит - известен също като слънчево изгаряне на окото или "снежна слепота". Фотокератитът може да доведе до загуба на зрението до 48 часа.
  • Катаракта - това прогресивно замъгляване на лещата на окото може да доведе до бавна загуба на зрението.
  • Птеригиум - познато като външно перде, това състояние причинява образувания (не ракови) върху повърхността на окото, които могат да причинят да сърбеж, подуване и безпокойство. Може да е необходима хирургична намеса за премахването им, но тя не предовратява повторната им поява.
  • Свързана с възрастта макулна дегенерация - UV лъчите могат да повредят макулата на окото, което може да замъгли зрението и да притъпи възприемането на цветовете.
  • Рак - UV лъчите могат да причинят рак на окото, клепачите или кожата.

Ето някои съвети в полза на родителя:

  • Изградете добри навици за носене на слънчеви очила. Носете си слънчевите очила, когато сте навън. Може дори да обмислите носенето на слънчеви очила и в облачни дни, тъй като UV лъчението продължава и тогава.
  • Изберете слънчеви очила, които блокират 99 до 100% от UVA и UVB лъчите. Също така се уверете, че са сертифицирани и отговарят на стандартите на Европейския съюз (търсете маркерите C и CE)
  • Вслушайте се в децата. Когато откриете слънчеви очила, които отговарят на тези спецификации, нека децата ви да избират дизайна на очилата, които харесват. Те ще бъдат по-склонни да ги носят, ако харесват рамките им.
  • Очилата остават с мама. Вместо да оставяте децата ви да отговарят за собствените си слънчеви очила, съхранявайте вие очилата, когато детето не ги носи, за да можете лесно да ги намерите, когато са ви необходими. Това предотвратява загубата, счупването или забравянето на очилата

Следването на тези съвети ще ви помогне да защитите очите на децата си и да внушите положителни навици за защита на зрението. Ако имате повече въпроси, свързани с поддържане здравето на вашите деца, обърнете се към детски офталмолог.

 

Източник: http://www.yoursightmatters.com/, http://www.webmd.com/, http://www.babycenter.com/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори