Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-21 09:41:40 +0300 Хапват ви се кисели краставички и сладолед? Какво ще кажете за сочен чийзбургер с бекон или най-голямата купа с ананас в света? Нестандартните хранителни предпочитания през бременността

Нестандартните хранителни предпочитания през бременността

Нестандартните хранителни предпочитания през бременността 470 900
Хапват ви се кисели краставички и сладолед? Какво ще кажете за сочен чийзбургер с бекон или най-голямата купа с ананас в света?

Не всички жени си мечтаят за кисели краставички, но нетипичните хранителни предпочитания са често срещан феномен по време на бременност. Така че, заедно с промените в тялото ви през бременността, можете да очаквате и някои промени в апетита!

 

Какво причинява засиления апетит по време на бременност?

Необичайният апетит може да бъде причинен от редица фактори, включително хормони, засилено обоняние и вкус и хранителни дефицити. Гладът обикновено започва през първия триместър и достига връх през втория триместър, но не е изключено да ви съпътства през цялата бременност. Ако откриете, че посягате към храни, които карат семейството и приятелите ви да повдигнат учудено вежди, знайте, че не сте сами. Нека разгледаме някои от най-често срещаните нестандартни кулинарни желания при бременните и как да поддържаме здравословното хранене през този важен период.

  1. Кисели краставички

Този напоенисъс сол и оцет домашен деликатес несъмнено е една от най-предпочитаните храни сред бременните жени. Ако откриете, че посягате към бурканчето в задната част на хладилника, това може да е така, защото имате ниски нива на натрий. Независимо от причината, не се колебайте да си хапнете. Киселите краставички са с ниско съдържание на калории и са евтин вариат за снакс между храненията, който да държите под ръка.

  1. Шоколад

Чувствате се без настроение или депресирани? Шоколадът съдържа естествен химикал, наречен триптофан, който произвежда серотонин в мозъка ви. Серотонинът е отговорен за секрецията на ендорфини, което ни помага да изпитваме положителни емоции. Най-просто казано, шоколадът ни кара да се чувстваме щастливи. Шоколадовото блокче обаче не е здравословна закуска. Шоколадът обикновено е богат на мазнини и калории и не е препоръчително да се консумира в големи дози. Вместо да изядете цял шоколад, опитайте да сложите шоколадов чипс в киселото си мляко или да залеете малко разтопен шоколад върху пресни ягоди.

  1. Лимони

Може да изглежда необичайно, но често се случва бременните жени да жадуват за лимони. Някои жени задоволяват този глад като добавят лимон към водата си, което е чудесен начин да останете хидратирани. Ако искате да консумирате директно лимона, не забравяйте да не прекалявате с количеството. Известно е, че сокът от пресни лимони е високо киселинен и разяжда зъбния емайл, което може да причини редица неудобни зъбни проблеми, а също така и киселини в стомаха.

  1. Газирани напитки

Много жени пият газирани напитки, за да облекчат сутрешното гадене. Тъй като обаче те често съдържат големи количества захар, не са правилният избор, особено за жени с гестационен диабет. По-здравословната алтернатива е минерална вода, смесена с плодов сок или лайм.

  1. Червено месо

Червените меса като говеждо са богати на желязо и протеини. Жените, които изпитват недостиг на желязо или протеини, често изпитват глад за червено месо, за да възстановят дефицита. Само не забравяйте, че твърде много червено месо може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Ключът към задоволяването на апетита ви за червено месо, без да навредите на здравето си, е да изберете по-малки разфасовки, да избягвате мазните ребра и да се насочите към филето.

  1. Пикантни храни

По време на бременността може да усещате такава топлина, че да ви се струва невъзможно да се охладите. Ако обичате люто, опитайте да ядете къри, люти крилца или червени чушки. Пикантните храни ще ви накарат да се изпотите, което естествено ще понижи температурата на тялото ви. Телата ни задействат процеса сами чрез желание за хапване на пикантни храни. Ако посягате към пикантните храни, просто се уверете, че са печени, а не пържени, за да не консумирате нежелани калории.

  1. Млечни продукти

Сладоледът е изкушение за много бременни жени. Това може да се дължи на недостиг на калций. Отстранете този глад с калциеви добавки и богати на калций хранителни продукти като сирене и мляко. Ако просто не успявате да се отървете от желанието си за сладолед, опитайте вместо това замразено кисело мляко без мазнини с пресни плодове.

Странните комбинации от храни не са необичайни по време на бременност. Някои жени откриват, че биха хапнали кисели краставички, увити в сирене, патладжан на пица и други странни комбинации от продукти, които обикновено не биха съчетали. Докато изборът на храни е здравословен, не се отказвайте от нетипичните си предпочитания! Гладът ще продължи само за кратко.

 

Един от най-добрите начини да се справите с неутолимия апетит по време на бременност е да се уверите, че имате добре балансиран хранителен режим през целия ден. Хапвайте на закуска, упражнявайте се редовно и се уверете, че имате добра емоционална подкрепа.

Когато гладът е много силен, разсейте се. Отидете на разходка, играйте игра, посетете приятел. Ако подходът не работи, обърнете внимание на това, което тялото ви казва и опитайте да отриете здравословна алтернатива. Ако копнеете за сладолед, вземете си малко. Умереността е ключът към здравословното хранене по време на бременност. Най-добре е обаче да се консултирате с вашия лекар, ако хранителните ви предпочитания станат твърде нестандартни. Вероятно имате недостиг на хранителни вещества.

 

Бременността е прекрасно изживяване. Приемете промените в апетита си, но се уверете, че гладът ви не компрометира вашето здраве и това на бебето ви.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори