Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-05-04 15:26:42 +0300 Прекомерната консумация може да доведе до затлъстяване при детето. Не прекалявайте с рибата по време на бременността!

Не прекалявайте с рибата по време на бременността!

Не прекалявайте с рибата по време на бременността! 470 900
Прекомерната консумация може да доведе до затлъстяване при детето.

Бременните жени, които консумират риба повече от три пъти седмично, може да са изправени пред риска бебетата им да растат бързо и да страдат от затлъстяване в детска възраст, показва ново проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Предишни изследвания свързаха един от замърсителите в рибата – живакът, с увреждане на нервната, храносмилателната и имунната система, както и на белите дробове, бъбреците, кожата и очите.

Ето защо Американската агенция по храните и лекарствата, както и Агенцията за защитата на околната среда насърчават бременните жени да ограничават консумацията на риба до три пъти седмично.

Настоящото проучване посочва и друг риск, който бременните жени трябва да вземат предвид – потенциалните замърсители в рибата могат да допринесат за затлъстяването на бебето им в детска възраст, чрез намесата в развитието на хормоналната система на плода, докато е в утробата на майката.

"Жените не трябва да избягва напълно рибата, защото тя е богат източник на важни хранителни вещества като протеини, витамин D и омега-3 мастни киселини, но не трябва да се прекалява", съветва водещият автор на изследването д-р Леда Чатци от университета на о-в Крит, Гърция.

"Нашите резултати показват, че жените трябва да се придържат към настоящите препоръки за количеството консумирана риба. Като цяло жените трябва да ядат различни видове риба всяка седмица и да избягват консумацията на големи хищни риби, които могат да съдържат повече замърсители", обяснява Чатци.

За да се оцени връзката между майчината консумация на риба и детското затлъстяване, тя и екипът ѝ анализирали данни от 15 предишни проучвания, които проследяват повече от 26 000 бременни жени и децата им на интервали от по 2 години, докато деца станали на 6 години.

Комбинираната група, която била изследвана, включвала бебета, родени в периода 1996-2011 г. в Белгия, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания и щата Масачузетс, САЩ.

Количеството приемана риба, варирало според региона. В Белгия например само половината от бременните жени хапвали риба по-често от веднъж на две седмици. За сметка на това в Испания жените са консумирали риба повече от четири пъти седмично.

Учените не са открили никаква връзка между умерената консумация на риба (един до три пъти седмично) и бързото израстване на бебето или затлъстяването в детска възраст до шест години.

Но в сравнение с жените, които рядко похапва риба по време на бременността си, жените, които ядат повече риба, докато носят бебето си са били изложени 22% по-голям риск от бързо израстване до 2-годишна възраст.

В същото време жените, които са консумирали много риба, докато са били бременни, имали деца, които е 14% по-вероятно да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване на 4 години и е 22% по-вероятно да страдат от затлъстяване или наднормено тегло на 6 години.

Ефектът от прекомерната консумация на риба е по-изразен при момиченцата, отколкото при момченцата.


Източник: ​vesti.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори