Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-18 17:20:08 +0300 Често родителите оставят децата си в колата, пренебрегвайки ефекта върху детския организъм и последствията, които може да има това. Никога не ги оставяйте сами в колата!

Никога не ги оставяйте сами в колата!

Никога не ги оставяйте сами в колата! 470 900
Често родителите оставят децата си в колата, пренебрегвайки ефекта върху детския организъм и последствията, които може да има това.

Нещата, които трябва да знаете:

Телесната температура на децата може да се повиши много по-лесно в сравнение с възрастните. Също така, способността им да понижат температурата си след обилно изпотяване е силно ограничена в сравнение с възрастните. В резултат на това, само няколко минути могат да бъдат опасни и дори смъртоносни за много малки деца.

Често родителите оставят децата си в колата, пренебрегвайки ефекта върху детския организъм и последствията, които може да има това. Ако температурата навън е 22 градуса по Целзий, температурата вътре в колата може да достигне до 32-37 градуса само за половин час! А топлинните удари възникват при телесна температура от 40 градуса. След това способността на мозъка да регулира температурата на тялото спада, което води до замайване, слабост, дезориентация, загуба на съзнание, припадъци, и т.н.

 

Какво трябва да правим?

  • Никога не оставяйте децата си без надзор в колата дори и с отворени прозорци. Колата загрява, а през зимните месеци и изстива много бързо и лесно.
  • Ако видите само дете, оставено в кола, незабавно уведомете полицията.  
  • Никога не забравяйте, че детето е в колата. Колкото и странно да звучи, има регистрирани случаи, в които родителят е забравил детето си в колата и то е останало заключено, което понякога има трагични последствия.
  • Никога не оставяйте детето си да играе само в колата и се уверете, че то няма достъп до ключовете и до заключващите механизми на прозорците и вратите. Голям е рискът да се заключи вътре, а вие да не сте в състояние да го отключите.

 

И все пак помнете - по закон само и динствено вие имате отговорност за своето дете. Не допускайте то да попадне в ситуация, която представлява риск за здравето и живота му. Уморени, бързате или смятате, че ситуацията е напълно под контрол - никога не знаете какво непредвидено може да се случи, така че не поемайте излишни рискове и спазвайте основните правила за безопасност!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори