Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-12 13:08:30 +0300 По време на бременност тялото на майката претърпява много промени, за да се подготви да растежа и износването на плода. Ниски нива на околоплодна течност - какво трябва да знаем?

Ниски нива на околоплодна течност - какво трябва да знаем?

Ниски нива на околоплодна течност - какво трябва да знаем? 470 900
По време на бременност тялото на майката претърпява много промени, за да се подготви да растежа и износването на плода.

С наближаването на термина, вероятно сте все по-нетърпеливи бебето ви да направи своя голям дебют. Но бъдете внимателни и стриктно посещавайте всички необходими пренатални прегледи, за да отреагирате навременно при възникнали проблеми. Едно от състоянията, за които трябва да следите е намаляване на нивата на околоплодна течност или олигохидрамнион.

Ето какво трябва да знаете за това състояние през бременността, включително причините и лечението.

 

Какво означава да имате ниски нива на околоплодна течност по време на бременност?

Олигохидрамнионът е състояние по време на бременност, при което околоплодната течност е по-ниска от очакваното около бебето за неговата гестационна възраст. По време на бременността амниотичната течност (околоплодната течност) осигурява на плода свободата да се движи и му помага да расте. Тя също така предпазва тялото на бебето от притискане на пъпната връв към маточната стена, с което предотвратява риска от прекъсване на доставките на кислород и хранителни вещества от майката. Нивата на околоплодната течност могат да сигнализират колко добре работи пикочната система на вашето бебе, тъй като бебето отделя урина в околоплодната течност. (С навлизането във втория триместър плодът започва да поглъща околоплодна течност. Тя преминава през бъбреците му и се отделя като урина.)

 

Симптоми на ниски нива на околоплодна течност

Основните симптоми на понижаване нивата на околоплодна течност не са очевидни за майката. Ето защо е толкова важно да сте стриктни в посещаването на всички предвидени пренатални прегледи. Ако имате ниски ниви на околоплодна течност, наблюдаващият ви лекар може да забележи:

  • Матката е по-малка от нормалното за гестационна седмица, в която сте.
  • Не сте напълнели достатъчно през бременността.
  • Рязък спад на сърдечната честота на бебето.
  • При преглед с ултразвук е установено, че имате намалено количество околоплодни води.

 

Признаци, които майката може да забележи:

  • Значително понижена активност на плода.
  • Периодично изтичане на течност от влагалището.

 

Какви са причините за олигохидрамнион по време на бременност?

Ниските нива на околоплодната течност може просто да са резултат от изтичане на течност или пункция в околоплодния мехур след амниоцентеза или от спонтанно изтичане на течности по всяко време на бременността, което е толкова слабо, че често остава незабелязано.

 

По-рядко олигохидрамнионът може да бъде свързан с:

  • Проблеми с бъбреците или пикочните пътища на бебето, тъй като ниските нива на околоплодната течност могат да сигнализират, че бебето не уринира достатъчно.
  • Лош растеж на плода.
  • Отслабване на плацентата (ранно отделяне на плацентата, която осигурява на бебето хранителни вещества и кислород, от маточната стена по време на бременност).
  • Хронично високо кръвно налягане или съществуващ диабет при майката.
  • Вродени дефекти на бебето.
  • Преждевременно разкъсване на мембраните.

 

Кои бременни жени са най-застрашени и колко често се среща?

Жените, чиято бременност е след термин (т.е. тези, които са бременни в 42-а седмица), са най-изложени на риск от ниски нива на околоплодна течност. Приблизително 4% от бременните жени са диагностицирани с олигохидрамнион и този процент се повишава до 12% сред жени, които преносват, тъй като нивата на околоплодната течност обикновено намаляват в края на бременността.

 

Кога обикновено се случва?

Понижаването на амниотичната течност обикновено се случва във втората част на третия триместър, въпреки че може да се случи и по-рано по време на бременност.

 

Какъв ефект има върху бебето?

Повечето жени, диагностицирани с ниски нива на околоплодна течност през третия триместър, имат напълно нормална бременност. Ако нивата на околоплодна течност за твърде ниски, за да може бебето ви да се движи свободно, има малък риск от вътрематочно ограничаване на растежа и свиване на пъпната връв по време на раждането. Увеличава се шансът майката да се наложи да роди секцио.

Ако наблюдаващият ви лекар установи ниски нива на околоплодна течност през първия или втория триместър, рисковете са по-големи и могат да включват спонтанен аборт, преждевременно раждане, вродени дефекти или мъртво раждане.

 

Лечение на олигохидрамнион

Не са доказани лекарства, които да повишават нивата на околоплодната течност в дългосрочен план. Но ако сте диагностицирани с олигохидрамнион, има стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите нивата на околоплодната си течност в краткосрочен план или да не позволявате да намаляват допълнително. Лекарят ще препоръча:

  • По-малко физическа активност и повече почивка.
  • Приемане на много течности.
  • Непрекъснато проследяване на нивата на околоплодните води.
  • Ранно или планирано раждане, ако ниските нива на амниотична течност застрашават благосъстоянието на бебето, особено ако сте навлезли в 36-а гестационна седмици

 

Можете ли да предотвратите понижаването на нивата на околоплодна течност?

Не съществува начин да се предотврати олигохидрамнионът. Важно е да се консултирате с лекаря си, за да следите медикаментите, които приемате, както и всякакви състояния, които могат да причинят намаляване нивата на околоплодните води, включително диабет и високо кръвно налягане. По време на редовните прегледи лекарят ще измерва корема ви, за да се увери, че има достатъчно околоплодна течност, за да се развива правилно бебето ви.

Ако лекарят забележи, че нивата на околоплодните води са ниски, той  ще препоръча ултразвук за измерване на обема на течността в околоплодната торбичка.

Олигохидрамнионът може да бъде сериозно състояние, поради което е от съществено значение да правите всички необходими пренатални прегледи. Добрата новина е, че повечето жени, които са диагностицирани с ниски нива на околоплодна течност се радват на напълно благополучно преминала бременност.

 

Материалът е адаптиран от:  www.whattoexpect.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори