Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-09 11:09:08 +0300 Майките на новородени - особено тези, които са майки за първи път - могат да бъдат шокирани от това колко много странни звуци издават тези малки същества, особено когато кихат. Новороденото бебе киха много? Ето какво трябва да знаете

Новороденото бебе киха много? Ето какво трябва да знаете

Новороденото бебе киха много? Ето какво трябва да знаете 470 900
Майките на новородени - особено тези, които са майки за първи път - могат да бъдат шокирани от това колко много странни звуци издават тези малки същества, особено когато кихат.

Не, не сте само вие и вашето бебе и не страдате от мамнезия след раждането. Новородените наистина кихат по-често от всички нас. Но, разбира се, вие познавате бебето си по-добре от всеки друг. Ако то има температура или изглежда, че дишането му е затруднено, незабавно се обадете на педиатъра. Но най-общо казано е напълно нормално новородените бебета да кихат, дори в моменти, когато ни се струва, че няма причина за това.

Наред с оригването, прозяването и хълцането, то и кихането е абсолютно нормално за бебето.

 

Причини за кихането на новороденото

Не всяка кихавица е задължително провокирана от алергии или настинка. Бебетата имат малки ноздри, които могат да се запушат по всяко време. Логично е, че рефлексът за кихане би се задействал по-често отколкото при останалите. Когато чуете новороденото бебе да киха, то вероятно просто си прочиства нослето. Това са добри новини! Вашето мъниче прави точно това, което трябва.

 

Кихането на новороденото трябва да се случи

Кихането помага за отваряне на носа и е пряко свързано с изчистването на носа от дразнители. Обикновено се причинява от прах, пухчета, тютюнев дим или силни миризми. Ако кихането зачести, промийте нослето на бебето с физиологичен разтвор, за да отстраните дразнителя.

Запушеният нос причинява особен дискомфорт на новородените бебета, най-вече защото те дишат основно през него, а въздух си поемат през устата само в моментите, когато плачат. През останалото време тези малки ноздри са единственият им източник на кислород. Разбираемо е, че всяка пречка би предизвикала кихане на новороденото.

 

Когато бебешкото кихане не е нормално

Кихането на бебето и хремата сами по себе си не са причина за тревога, но кога кихането на новороденото е причина за безпокойство?

Да предположим, че кихането или запушеният нос на бебето се появяват заедно с други симптоми като повишена температура. В този случай – или при намален апетит, проблеми с кърменето или съня - кихането е по-вероятно причинено от настинка. Ако бебето ви все още не е навършило 3 месеца, то посетете незабавно вашия педиатър и при най-малкия симптом на настинка!

Деца над 3-месечна възраст трябва да бъдат прегледани от лекар, ако забележите по-малко напишкани и наакани пелени (това може да е сигнал за дехидратация) или имат някой от следните симптоми: температура над 37.6 градуса, зачервени очи, затруднено дишане, постоянна кашлица, гъсти или зелени секрети от носа, необичаен плач или друго необичайно поведение.

 

Ако кихането на новородено ви причинява безпокойство, не се притеснявайте. Вашето бебе киха, защото това е само едно от нещата, които бебетата правят. Понякога те ни изглеждат странни. А вие все още се справяте чудесно.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори