Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-20 17:28:49 +0300 Нощното напикаване е знак за несъвършен контрол над пикочния мехур през нощта и причинява сериозно неудобство. Нощното напикаване - как да се справим?

Нощното напикаване - как да се справим?

Нощното напикаване - как да се справим? 470 900
Нощното напикаване е знак за несъвършен контрол над пикочния мехур през нощта и причинява сериозно неудобство.

То е стандартен етап от развитието на някои деца и обикновено изчезва между 3 и 5-годишна възраст. Ако обаче подмокрянето продължава дори след като детето е придобило контрол над уринирането или се появи при възрастен, говорим за състояние наречено енуреза или енурезис ноктурна. Препоръчително е да се консултирате с лекуващия си лекар, за да обсъдите подходящо лечение.

Както момчетата, така и момичетата могат да страдат от епизоди на нощно подмокряне през ранното детство, обикновено между 3 и 5 години. Но момчетата са по-склонни да продължат да се подмокрят дори и в по-напреднала възраст.

Семейната история също играе роля. Детето е по-вероятно да се подмокря нощем, ако родител, брат, сестра или друг член на семейството е имал същия проблем. Шансовете са около 70%, ако и двамата родители са се сблъсквали с нощното напишкване като деца.

Стресово събитие в живота на малкото дете понякога предизвиква нощно напикаване. Конфликт у дома, в детската градина или в училище, раждането на братче или сестриче, преместване в нов дом или друг вид промяна в ежедневната рутина на детето са част от факторите, които могат да доведат до нощно подмокряне. Понякога проблемът е физиологичен и да е необходимо повече време да се израстне. Някои скрити пикочни или бъбречни инфекции също могат да пичинят нощно напикаване. Ако подозирате, че причината може да бъде такава, консултирайте се с детски нефролог. 

Винаги говорете с детето си, когато са на лице промени в обичайния му начин на живот. Попитайте го как се чувства, какво мисли. Бъдете насреща, когато иска да сподели страховете и емоциите си. Разбирането и състраданието ще помогнат на детето да се ориентира по-добре в новата ситуация, да се почувства в безопасност и обичано, което в много случаи може да сложи край на нощното напикаване.

Никога не наказвайте и не се подигравайте на детето заради нощно подмокряне. То изпитва неудобство и срам, а вашата нетактичност и неразбиране ще го оскърбят и стресират още повече. Важно е да провеждате открити и честни разговори относно нощното напикаване. Успокоявайте детето, че ще се справите заедно с този проблем, че не трябва да се обвинява и всичко ще е наред.

Освен това е добре да позволявате и насърчавате детето си да поема толкова отговорност, колкото е подходящо за възрастта му. Например, дръжте суха кърпа, чисти пижама и бельо до леглото, за да се преоблече, ако се събуди мокро. Работете в екип с детето, за да създадете подкрепяща среда, в която то да се чувства комфортно и уверено, че проблемът ще бъде решен.

Повечето деца надрастват подмокрянето след 5-годишна възраст, понякогът процесът стига и до 8-та годинка. На тази възраст контролът над пикочния мехур е по-силен и по-добре развит. Промените в начина на живот, медицинското лечение и подкрепата от семейството могат да помогнат на децата да преодолеят нощното напикаване. Ако имате допълнителни притеснения вашият лекар е винаги насреща, за да отговори на въпросите ви и да ви помогне да се справите с това състояние.

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори