Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-22 17:44:53 +0200 Много деца преминават през фази на избирателно хранене или иначе казано – стават капризни. Няколко съвета как да улесним въвеждането на нови храни при малкото дете

Няколко съвета как да улесним въвеждането на нови храни при малкото дете

Няколко съвета как да улесним въвеждането на нови храни при малкото дете 470 900
Много деца преминават през фази на избирателно хранене или иначе казано – стават капризни.

Тези периоди могат да бъдат стресиращи за родителите, които се тревожат за здравето и храненето на своето малко дете и могат да доведат до борба за налагане на мнението на родителя над това на детето, което да влоши нещата. Годините на прохождането са свързани с големи скокове в развитието на независимостта, общуването и себеоткриването.

 

Храната е една от онези области, в които децата имат известен контрол и често могат да усетят, че това е „важно нещо“ за техните родители, баби и дядовци. Изясняването на собствените ни цели по отношение на храната и включването на някои подходящи за цялото семейство стратегии може да намали борбата на масата и да направи храненето по-приятно.

Когато става въпрос за хранене, можете да си поставите реалистични цели за вас и вашето дете. Ето някои идеи:

 

  • Желание да опитат нови храни: Много родители искат децата им да са готови да опитат нови храни, особено тези, които са „полезни за тях“ или тези, приготвени от някой друг. Можем да моделираме този интерес и да създадем обща семейна практика около споделена чиния за зеленчуци или чиния за дегустация. Обсъдете текстурата, вкуса, миризмата и звука на храните – сетивното изживяване дава на децата нещо, за което да мислят отвъд „Харесва ли ми или не?“. Често е необходимо да опиташ няколко пъти някоя нова храна (без да бъдеш принуждаван към това), за да свикнеш с новия вкус. Децата също понякога са по-заинтересовани да опитват по време на процеса на приготвяне на храна. Ако детето ви може да бъде близо до кухненския плот и (безопасно) да участва в приготвянето на ястия, то може с удоволствие да похапне различни храни по време на приготвянето на ястия, които иначе отказва на масата. Това може значително да забави времето необходимо за готвене и ако ви се струва, че това по-скоро не е практично в дългосрочен план, можете да започнете с едно хранене седмично в ден, когато имате малко повече време на разположение.
  • Очаквания по време на хранене: Всички ли ядем храна заедно? Децата ядат ли същото нещо като възрастните? Това са важни решения относно нашата семейна култура и ще бъдат продиктувани от нашия ежедневен график и различните нужди на членовете на семейството. Ако се опитвате да включите едно общо семейно хранене, не забравяйте, че не е задължително вашето дете да изяде една пълна порция. Може би времето за закуска е този момент от деня, когато получава по-голямата част от своите калории, а вечерята е по-скоро за изследване на нови храни и споделяне на времето като семейство в края на деня. Детската издръжливост да седят на масата до края на вечерята може да е малка сега, но ще се увеличи с времето.
  • Прием на балансирана диета: Педиатричните диетолози често насърчават родителите да мислят за „балансирана седмица“, а не за „балансирано хранене“. Всеки родител знае, че ще има дни, в които детето ви ще яде само сирене, но на следващия ден всичко, което иска, са ягоди и пръчици моркови. По-широкият поглед над общата картинка може да ни помогне да видим къде може да има истинска празнина в това, което детето ни яде, и къде всичко се получава от само себе си през седмицата.
  • Самосъзнание и здравословно отношение към храната: Да слушат сигналите на тялото си за това кога са сити и кога трябва да ядат. Нашите деца имат контрол върху това колко ядат, какво избират да ядат и кога. Като родители, ние контролираме какво се предлага и кога. Ако времето за хранене се е превърнало в борба за надмощия помежду ви, може да е време да се отдръпнете и да се отпуснете малко, преди да възстановите очакванията си и да започнете да изграждате някои нови навици. Опитайте да предложите комбинация от познати любими заедно с нови храни и да оставите настрана част от стреса като предлагате здравословни опции.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори