Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-23 10:33:20 +0300 Темата представи д-р Милко Папазов на „Академия за родители“ във Варна, октомври 2016 г. Обезболяване при раждане

Обезболяване при раждане

Обезболяване при раждане 470 900
Статия на Академия за родители
Темата представи д-р Милко Папазов на „Академия за родители“ във Варна, октомври 2016 г.

Д-р Милко Папазов е началник на Родилно отделение в университетската МБАЛ Света Анна“ гр. Варна. Има 30-годишен стаж като акушер-гинеколог. Основната му дейност е концентрирана в родилната помощ и борбата с тежките усложнения. Има повече от 20 публикации в специализирани научни издания.

 

Когато говорим за болката, трябва да отбележим двукомпонентността й – физическа болка и протопатична болка (усещането ни за болка). Много важна е нагласата на родилката за протичането на раждането. Тя е пряко свързана с прага на чувствителност на болката.

В момента се прилагат няколко техники на обезболяване: епидурално, венозно и регионално обезболяване.

 

Епидурално обезболяване:

Жената не усеща нищо и трябва да е много добре подготвена предварително, да знае как да диша и да напъва, защото няма усещането за напън. Това води до увеличаване процента на използване на вакуумен екстрактор.

 

Венозно обезболяване:

Могат да се използват най-различни медикаменти. Родилката може да е в съзнание и да има спомени за раждането, но може и да няма спомени.

 

Регионално обезболяване:

Използва се, когато се налага да се разшири родовият канал.

При цезаровото сечение има 2 обезболяващи метода: с интубационна упойка или със спинална упойка. При спиналната упойка се вкарва еднократно вещество в гръбначния стълб и блокира сетивните и моторни нерви.

 

Повече по темата можете да научите от лекцията на д-р Милко Папазов:

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори