Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-04 10:42:57 +0300 Хапчетата по време на бременността влияят на развитието. Обезболяващите повишават риска от астма при децата

Обезболяващите повишават риска от астма при децата

Обезболяващите повишават риска от астма при децата 470 900
Хапчетата по време на бременността влияят на развитието.

Повечето бременни жени вярват, че масовите обезболяващи медикаменти, които се продават свободно без рецепта, са напълно безопасни за неродените им деца. Ново проучване обаче твърди, че дори съвсем малки дози от тези лекарства, взети по време на бременността, увеличават значително риска от астма за детето.

За целите на изследването си, учените от Норвежкия институт по обществено здраве са анализирали данните на 95 200 бременни жени, събирани в периода 1999-2008 година. След това екипът е проверил здравословното и поведенческото състояние на над 50 хил. от родените от тези жени деца.

Установен е 13% по-висок риск от развитие на астма до 3-годишна възраст при децата, чиито майки са употребявали широкоразпространеното болкоуспокояващо Тиленол по време на бременността.

Но преди да изпаднете в паника, нека отбележим, че водещият автор на изследването Мария Магнус обяснява пред „Ню Йорк Таймс“, че майките не бива да се притесняват да използват обезболяващи, когато това наистина се налага, тъй като, нелекувани, възпаленията, които ни карат да посягаме към медикаментите, също са опасни.


Източник: mom.me

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори