Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-12-09 12:48:39 +0200 Те са сред причинителите на епидемията от акне при възрастните. Овлажняващите кремове могат да увредят кожата

Овлажняващите кремове могат да увредят кожата

Овлажняващите кремове могат да увредят кожата 470 900
Те са сред причинителите на епидемията от акне при възрастните.

За повечето жени използването на овлажняващ крем два пъти дневно се е превърнало в автоматичен навик, подобен на миенето на зъби сутрин и вечер.

Години наред бяхме убеждавани, че ритуалът по почистване, тонизиране и овлажняване е повече от задължителен, за да поддържаме кожата си искряща и да държим бръчките настрана.

От тези три стъпки именно овлажняването изглеждаше като най-важната сред тях.

За това колко непоклатима е „вярата“ ни в овлажняващите кремове говори проучване на пазара във Великобритания, което е установило, че 8 на всеки 10 жени ги използват всеки ден. Това струва на жените на Острова 549 милиона паунда на година и представлява дял от 59% от продажбите на всички продукти за грижа за кожата.

Но възможно ли е цялото това мазане с кремове всъщност да оставя кожата ни по-суха и да ни състарява?

Според гиганта производител „Ла Рош Позе“, 70 на сто от жените имат суха и чувствителна кожа. Междувременно се отчита и същинска епидемия от акне при възрастните – 44% от жените се оплакват от честа поява на пъпки и петна.

Някои дерматолози твърдят, че това не е случайно съвпадение.

„Овлажняващите кремове са масово разпространени. Те са тайният предател и основен причинител на заболяванията на кожата“, казва дерматологът д-р Рейчъл Екел. Според нея употребата им води до „натрупване на мъртви клетки на повърхността на кожата, сухота, разширени пори, акне и чувствителност“ и всъщност едва 15% от жените наистина се нуждаят от овлажняващи кремове. „Това са хората, които са генетично предразположени към суха кожа“, обяснява специалистът и добавя: „Те нямат, поне видимо, пори и кожата на цялото им тяло е суха, като понякога това е придружено с екземи. Всички останали имаме нормална кожа, което означава, че не се нуждаем от допълнителни овлажнители“.

Овлажнителите обикновено са микс от вода и емолиенти, като минерали и растителни масла, които пречат на водата да се изпарява от кожата – плюс съставки, които извличат водата от по-долните слоеве към повърхността. Това кара кожата да се чувства овлажнена и облекчава сърбежа и чувството за опънатост.

„Но всъщност тези кремове правят кожата „мързелива“ и тя става все по-неспособна да се хидратира сама“, обяснява д-р Екел. Така ние започваме да изпитваме все по-голяма необходимост от овлажнители, за да се справим със сухотата и се въртим в омагьосан кръг. 


Източник: dailymail.co.uk

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори