Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-02 17:24:13 +0200 Когато си родител, научаваш много през първите няколко години заедно с детето си. Опасно ли е детето ви да седи по този начин?

Опасно ли е детето ви да седи по този начин?

Опасно ли е детето ви да седи по този начин? 470 900
Когато си родител, научаваш много през първите няколко години заедно с детето си.

Разбира се, всички знаем основите: а-б-в, 1-2-3, формите и цветовете. Вероятно сте запомнили стотици детски стихчета и кратки стихотворения. А в родителството се прокрадват и такива въпроси като правилно ли е да се седи с подгънати колене.

Забелязали ли сте вашето мъниче да седи върху коленете си с разперени настрани подбедрици (под формата W)? Ако не, може да започне скоро – това е нормална позиция, в която да се движите, особено докато играете на пода. Нарича се W-образно седене.

Може да сте чували, че тази позиция е добра, лоша или дори грозна, когато става въпрос за развитие на бедрата и краката. Ето какво трябва да знаете за W-седенето, както и какво трябва да попитате вашия лекар, ако се притеснявате.

 

Какво е W-образното седене?

Най-просто казано, W-седенето е позиция, при която детето е с колене пред себе си, но глезените и стъпалата му са от двете страни на бедрата, създавайки тази класическа W-форма. Изглежда неудобно, нали? Но при децата всъщност има повече вътрешна ротация на тазобедрената става и общ обхват на движение от възрастните, така че вероятно позата не причинява никаква болка.

Седенето в тази позиция всъщност е доста често срещано и е част от типичното развитие. Децата могат да седят в тази поза, защото това им дава широка опора по време на игра и други дейности. При нея не е необходимо да използват мускулите на торса си толкова много, за да седят изправени.

Въпреки това сигурно сте чели или чували опасения относно W-образното седене. Опасенията са основателни, защото ако детето седи в тази позиция твърде често, тя може да причини или да инициира проблеми с грубото и финото двигателно развитие. Понякога W-образното седене може дори да е знак за друг проблем в развитието, който се нуждае от внимание.

 

Проблем ли е W-седенето?

Само по себе си, W-седенето всъщност не е нещо, за което трябва да сте твърде загрижени.

Международният институт по дисплазия на тазобедрената става споделя, че тази седяща поза често се наблюдава около 3-годишна възраст, но след това естествено изчезва от обичайно използваните пози с израстването на детето. Ако детето ви седи в тази позиция само от време на време, това вероятно е просто удобен начин да играе или да се отпусне.

Въпреки това, много физиотерапевти и ерготерапевти споделят опасения относно W-седенето. Ако постоянно виждате, че детето ви предпочита тази поза, помислете за следното:

  • W-позата може да бъде предпочитана от вашето дете, защото краката или торсът му не са достатъчно здрави, за да го поддържат стабилно по време на игра.
  • Било ли е диагностицирано детето ви с вроден проблем или проблем с тазобедрената става, като тазобедрена дисплазия? Ако детето ви има дисплазия на тазобедрената става, W-сядането е поза, която не е подходяща за него.
  • Твърде честото седене във W-позата може да предизвика стегнати мускули на краката и бедрата. Ако мускулите са стегнати, те могат да попречат на нормалното движение, което засяга развитието на координацията и баланса на вашето дете. Засегнатите мускули включват още стягане на подколенните сухожилия, адукторите на тазобедрената става и ахилесовото сухожилие.
  • W-седенето може да е знак, че детето ви избягва координацията и/или самостоятелното движение от дясната и лявата страна на тялото. Седенето във W-поза ограничава движението на торса и обезкуражава протягането на крайниците към срещуположния край на тялото.
  • W-седенето може също да е проблем, ако детето ви има повишен мускулен тонус или определени неврологични състояния, като церебрална парализа. В тези случаи W-позата може да направи мускулите по-стегнати и с течение на времето сядането в други позиции да стане трудно.

 

Какво трябва да направите като родител?

Ако виждате детето си да седи във W-позата само от време на време, може да не се налага да го коригирате. Обърнете внимание дали то преминава лесно от една позиция в друга и дали сменя позициите си по време на игра.

Насърчете детето си да опита различни седящи позиции:

  • кръстосани крака (опитайте се да го накарате да редува кой крак е отгоре)
  • сядане на стол, с двата крака сгънати под стола и прибрани един до друг
  • странично сядене (сгънати колене, двата крака от една и съща страна на тялото)
  • сядане с крака изпънати напред
  • сядане в колянна поза
  • клекове

 

Свържете се с педиатъра на детето си, ако забележите, че седенето във W-поза е в комбинация с други признаци или симптоми, като нисък мускулен тонус, ограничена подвижност, липса на баланс, забавяне на фините двигателни умения, болка или ако има дисплазия на тазобедрената става.

Честото седене в тази позиция може да повлияе на развитието, да причини нараняване или понякога да бъде знак за други проблеми, които трябва да бъдат взети под внимание навреме.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори