Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-12-18 16:06:50 +0200 Със сигурност след раждането на бебето се чувствате доста по-леки, но в действителност все още са ви останали няколко досадни килограма отгоре, натрупани покрай бременността. Отслабване по време на кърмене? Възможно е!

Отслабване по време на кърмене? Възможно е!

Отслабване по време на кърмене? Възможно е! 470 900
Със сигурност след раждането на бебето се чувствате доста по-леки, но в действителност все още са ви останали няколко досадни килограма отгоре, натрупани покрай бременността.

Кърменето е много важен етап за вашето бебе, така че трябва да ядете здравословна и питателна храна. Респективно, по време на тази фаза последното нещо, за което можете да мислите, е да започнете някоя драстична диета.

Добрата новина е, че с правилната комбинация от дисциплина и хранителни навици, можете лесно да влезете във форма дори по време на периода на кърмене. Ако ядете здравословно и балансирано и следвате редовен режим, ще се отървете успешно от тези допълнителни килограми по тялото си и същевременно ще бъдете спокойни, че детето ви получава необходимите дози полезни и питателни вещества от кърмата ви.

 

7 неща, които да включите в режима си

Знаем, че си мечтаете да се впуснете веднага в тренировки, за да си върнете формата, която сте имали преди бременността, но не бъдете нетърпеливи. Точно както постепенно сте качили тегло, така трябва и да го сваляте бавно.

Тялото трябва да се научи да губи теглото и да не го трупа обратно, така че не бързайте - бавно и стабилно печели състезанието, в този случай! Придържайте се към диети, специално разработени за кърмещи майки. Ето списък на хранителните продукти, които ще ви помогнат да възвърнете фигурата си отпреди бременността:

1. Плодове и зеленчуци:

Докато кърмите, не забравяйте да включите разнообразни видове плодове и зеленчуци във вашата диета. Избягвайте цитрусите, както и люти или подуващи зеленчуци, тъй като някои от веществата им преминават в кърмата ви и може да дразнят стомахчето на бебето.

Плодовете и зеленчуците също дават на тялото ви течният компонент, който също е много важен за образуването на кърмата ви.

 

2. Протеини:

С повечето отговорност, с която сте натоварени сега, диетата ви трябва да е богата на протеини. Това ще гарантира мускулното укрепване на вашето бебе, а на вас ще ви даде необходимата енергия и сила. Когато консумирате по-малко протеини, лесно ще се почувствате изтощени и образуването на кърма може да бъде засегнато.

 

3. Пълнозърнести храни:

Вместо да консумирате бял ориз, рафинирана пшеница или други брашна, предпочитайте пълнозърнести и зърнени храни. Това ще осигури доброто "бавно освобождаване" въглехидрати, необходими на тялото ви да произвежда енергия. Те са естествената форма на нишестето и захар, не залагайте на преработените.

 

4. Полезни мазнини:

По време на фазата на кърмене тялото ви също се нуждае от мазнини. Но това не трябва да са нездравословните мазнини. Ето защо трябва да кажете „не“ на всички мазнини, с изключение на моно- и полиненаситените мазнини. Консумирането на други мазнини не само ще доведе до сърдечни заболявания, но и ще увеличи телесното ви тегло.

 

5. Вода:

Водата е много важна за кърмещата майка и служи като най-добрата напитка за нея. Средно, кърмещата майка трябва да консумира поне 12-16 чаши вода всеки ден. Всяка чаша трябва да бъде около 150-180мл. Водата спомага за поддържане на тялото ви без токсини и го поддържа хидратирано.

 

6. Месо и риба:

Някои може и да кажат, че яденето на месо не е полезно по време на кърменето, но не забравяйте, че месото и рибата са отличен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Трябва да се опитате да ядете месо без мазнини или бяло птиче месо (напр. пилешко, пуешко). Повечето морски дарове са бяло месо; избирайте рибата с ниско съдържание на живак (напр. океанска/дива сьомга (не от рибни ферми), херинга, сардина, сладководна пъстърва, морска треска).

 

7. Упражнения:

Приемането на горепосочените храни и напитки няма да доведе до желаните резултати, ако не правите известно количество ежедневни упражнения. Препоръчваме ви да ходите поне 30-45 минути на ден. В началните етапи на кърменето не трябва да прекалявате с физическото натоварване, но малки количества физическа активност могат да ви бъдат от полза. Винаги се консултирайте с вашия лекар, за да намерите най-подходящите упражнения за вас и да обсъдите кога да започнете да тренирате активно.

 

3 неща, които трябва да избягвате

Докато кърмите, трябва да помните, че каквото и да приемате като храна, ще бъде предадено на вашето бебе под формата на мляко. Така че, ако дадена храна е нездравословна за бебето ви, избягвайте го без да му хвърляте втори поглед!

1. Алкохол:

През първите два месеца след раждането на бебето, трябва напълно да се въздържате от приемане на алкохол. Дори и след този период се постарайте да се въздържате. Ограничете приема си на 1 или 2 чаши в ограничени поводи. След като консумирате алкохол, не кърмете незабавно. Уверете се, че са минали поне 4-5 часо време за кърмене, за да избегнете предаването на алкохол на вашето бебе.

 

2. Кофеин:

Кофеинът не е здравословен за новороденото ви бебе и по този начин не трябва да консумирате тези допълнителни чаши чай или кафе. Освен една чаша чай или кафе сутрин, стойте настрана от кофеина. По правило консумацията му не трябва да надвишава повече от 300 mg на ден.

 

3. Нежелана храна:

Може да се изправите пред много гладни угризения по време на кърменето, но това не е оправдание да се изкушите и да посегнете към нездравословна храна! Похапвайте здравословно, но наблягайте на зеленчуци и ядки между храненията. При всички обстоятелства, трябва да стоите настрана от висококалоричните бързи храни, безалкохолни напитки и десерти, които са пречка пред така желаното отслабване.

Останете търпеливи и спокойни, защото отслабването ще бъде постепенно, но трайно.

 

 

Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори