Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-02-20 16:09:35 +0200 „Мамо, татко, искаме да ви кажем нещо… Ще си имате внуче!“ Очакванията КЪМ баба и дядо… и очакванията НА баба и дядо

Очакванията КЪМ баба и дядо… и очакванията НА баба и дядо

Очакванията КЪМ баба и дядо… и очакванията НА баба и дядо 470 900
„Мамо, татко, искаме да ви кажем нещо… Ще си имате внуче!“

С две простички изречения статуквото в живота ви напълно се променя. Ако до момента сте били мама и татко, то оттук насетне (или поне след няколко месеца) ще бъдете баба и дядо. И именно сега е моментът да вземете решение каква точно да бъде ролята ви като такива. Но как става това? Има два основни аспекта, които трябва да разгледате.

Решение №1: Колко от времето и усилията си имате желание да заделите?

Бъдете честни пред себе си преди да се обвържете с твърдо обещание да помагате в грижата за новороденото. Имате ли достатъчно свободно време през деня всеки ден, за да бъдете детегледачка на повикване, или имате своите ангажименти и отговорности, които не търпят отлагане (например твърд работен график)? Има ли други фактори, като например да обичате честите пътувания, работите като доброволец за някоя кауза?

Да посветите от времето си за отглеждането на едно бебе е много лично и отговорно решение. Ако имате тази възможност и желаете отново да преживеете моментите, в които сте отглеждали собствените си бебета, може би това е правилното решение за вас. Или може да поемете отговорността да гледате внучето си няколко пъти в месеца, за да може през това време родителите му да си починат и да отделят малко време за себе си. А ако въобще не искате да влизате в ролята на детегледачка (или домашна помощница), също е въпрос на ваш избор – не се чувствайте длъжни да давате обяснения защо искате да разполагате със свободното си време.

Решение №2: Искате ли и можете ли да си позволите да подпомогнете финансово отглеждането на бебето?

Покупките за едно бебе – кошарка, бебешка количка, столче за кола, пелени, дрешки - винаги струват една немалка сума пари, дори и ако родителите се насочат към по-нискобюджетния клас.

Сега е моментът да ревизирате семейния бюджет и да прецените с какви средства разполагате. Може да прецените, че част от месечния ви бюджет отива за по-луксозни покупки, които биха могли да се пренасочат временно като инвестиция в оборудване за бебето. Или е възможно да нямате достатъчно средства, за да подпомогнете младото семейство, но това не трябва да ви тревожи – в крайна сметка вие ще бъдете баба и дядо и трябва да създадете отношения на обич и грижа с бъдещото си внуче, а не да играете ролята на банкова сметка.

Решение №3: Как и кога да споделим решенията си на бъдещите родители?

Директният и открит подход е най-правилният избор в случая. Ако вече сте взели решение по предходните две точки, преценявайки своите „за“ и „против“, е най-добре да го обсъдите с бъдещите родители още в ранната бременност. Не пропускайте да им обясните защо сте решили така, дори ако причината е просто желанието да рапзолагате с личното си време и пространство. Така всички ще бъдат наясно на какво могат да разчитат и какво могат да очакват, за да няма в последствие усещане за пренебрегване и недоволство.

Ако изпитвате притеснения, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

  • Проведете разговора с бъдещите родители очи в очи.
  • Започнете с нещо позитивно като „Толкова сме радостни и развълнувани и искаме да направим всичко възможно, за да ви помогнем.“
  • Споделете решенията си като наблегнете повече на това, което можете и искате да направите, вместо на това което не можете: „Разполагаме с такава сума и възможност да ви помогнем с оглед на семейния ни бюджет. И ще се радваме да прекарваме време с внучето си в съответствие със служебните/доброволческите/плановите ангажименти, които вече имаме.“
  • Поинтересувайте се от тяхното мнение и реакция спрямо вашите виждания: „Какво мислите по въпроса?“ Помолете ги да споделят какви очаквания имат самите те и ако има разминаване, обсъдете възможностите, за да стигнете до вариант, с който всички да са щастливи.

Отношенията между поколенията са деликатен въпрос. Ако обаче се чувствате виновни, че вместо да гледате бъдещото си внуче всъщност ви се иска да имате повече свободно време, или пък ви докривее, че младите родители не държат на 100% да бъдете неотлъчно до тях в отглеждането на детето както сте очаквали, си спомнете, че всеки сам кове съдбата си. Няма място за сърдене между поколенията, важното е да има комуникация помежду ви, когато възникнат различия. Връзката с децата ви и взаимната обич винаги ще надделее над дребните търкания.

 

Материалът е вдъхновен от mom365.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори