Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-08 17:12:19 +0200 Джоана Грейнс е дизайнер, поддържа онлайн блог, а със съпруга ѝ Чип имат собствен бизнес за строителство и обзавеждане. Джоана е майка на 2 прекрасни деца и споделя своето виждане какво означава да си майка! Писмото на една щастлива майка

Писмото на една щастлива майка

Писмото на една щастлива майка 470 900
Джоана Грейнс е дизайнер, поддържа онлайн блог, а със съпруга ѝ Чип имат собствен бизнес за строителство и обзавеждане. Джоана е майка на 2 прекрасни деца и споделя своето виждане какво означава да си

"Харесва ми, че отделяме цял ден, за да почетем и отпразнуваме жените, които са ни отгледали. Майка ми беше невероятна майка, която посвети живота си на трите си дъщери. Тя беше безкористна, но силна - и най-красивата жена, която познавам. Денят на майката има специално място в моето сърце заради децата, които ме направиха майка. Обичам когато се будя от топуркането на крачетата им и бързането да ми поднесат собственоръчно измайсторените си подаръци. Това са моментите, които ми напомнят, че майчинството е дар, а отглеждането на тези малки човечета е най-любимата ми работа на света.

 

Всяка година, когато най-хубавият женски празник наближава, се чувствам малко носталгично покрай децата и щастието, което изпитвам ежедневно от това, че ги имам в живота си. Така че днес реших да напиша малко писмо до всички майки, насърчавайки ги да оценят периода, в който се намират, а също и да споделя някои от предизвикателствата и триумфите, които съм изпитала като майка.

Една бърза вметка - когато започнах да пиша този текст си мислех основно за радостта от майчинството - но когато се сетих за всички силни майки около мен, не ми отне много време, за да разбера, че да си майка не е лесно. Някои от тези майки са се борили със стерилитет, спонтанен аборт или дори са загубили дете. Така че независимо дали си майка, която вече отглежда своите деца, или си жена, която се бори със своите болки - този ден е за всички нас.

 

Ти си достатъчно добра.

Мисля, че понякога всички майки започват да чувстват несигурност и да си казват "Не върша достатъчно". Като работеща майка, най-трудното е когато децата ме хванат за дрехите сутрин на вратата и започнат да повтарят: "Мамо, остани си у дома днес"! Не искам да пренебрегвам това, така че винаги им обяснявам, че да бъда с тях е моето най-любимо нещо в света. Обяснявам им също, че трябва да работя така, както трябва да ходят на училище. Разказвам им какво ще правя в този ден, независимо дали става въпрос за снимките на шоуто или за работата в офиса, и им казвам кога ще се прибера вкъщи. Това, че отделям минутка-две да им обясня тези неща, наистина им помогна да разберат, че мама и татко имат отговорна и важна работа.

Трябваше да намеря нестандартни начини да комуникирам с децата през дните, в които съм на работа, за да ги уверя, че винаги мисля за тях. Ще им оставя малка бележка в кутията за обяд или ще ги изненадам и ще ги взема от училище за забавна среща.

Когато бях вкъщи, същото усещане, че "не съм достатъчно добра", се прокрадваше в ума ми. В този период прекарвах много време, търсейки баланса. Времето за дрямка беше след като бях приключила със задачите си. Независимо дали става дума за сгъване на пране, подготовка на вечеря, писане в блога или създаване на дизайни - това беше моето време. За мен бе от голямо значение да бъда креативно ангажирана през тези години, така че никога не се оставях да ме изпълва с чувство на недоволство и неудовлетворение. Надявам се, че ако и вие сте в такъв период сега, ще отделите време, за да си позволите няколко минути на ден, в които да направите това, което обичате. За мен това бе начинът да бъда балансирана и изпълнена с енергия.

 

Възрастта, в която се намират децата ми, е най-сладката. Чип и аз сме любимите им хора и те все още спират за момент с това, което се занимават, за да ни поздравят на вратата, когато се приберем вкъщи. Наистина искам да се насладя на този период толкова дълго, колкото мога. Когато се прибера от работа, се опитвам да оставя телефона си настрана и да правя това умишлено усилие да играя и да се свържа лице в лице с тях. Дори когато съм уморена в края на всеки дълъг ден, погледът в очите им, когато ги помоля да ми помогнат за вечерята или да си поиграят навън може да подпали истински пожар. Като майка, понякога трябва да внимавам с мислите си и да си напомням какво е истински важно. Имам ограничено време на ден, което мога да прекарвам с тези сладки, малки хора. И те няма да бъдат малки завинаги. Така ще си налагам и продължавам напред.

Детайлите винаги са имали значение за мен, особено когато става дума за децата ми. Независимо дали правя мюсли за закуска или пък голяма, луксозна вечеря, искам да знаят, че отбелязването на дребните неща в ежедневието е важно за мен. Когато Чип и аз пътуваме много, първото нещо, което искам да направя, когато се прибера вкъщи, е да сготвя. Искам децата ми да са сигурни, че когато мама си е у дома, винаги ще има хубаво ядене. На рожденният ми ден преди 2 седмици Чип накара децата да споделят какво най-много им харесва в мама и всеки един от отговорите беше, че готвя за тях. Аз готвя, откакто са се родили, и никога не съм чувала да казват нещо подобно. Фактът, че те забелязват и се чувстват сигурни в това, беше сладък момент за мен.

 

Майчинството може да бъде трудно. То не носи непрекъснато удовлетворение през цялото време. Когато вашите деца са просто бебета и вие сменяте пелени или слушате хленчене непрекъснато, може да ви дойде до гуша. Но искам да ви насърча, защото един ден ще седите на масата за закуска и ще разберете, че сърцата им са изпълнени с благодарност към вас. И забелязват неща като домашно приготвената храна на мама."

 

Източник: magnolia.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори