Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-20 10:37:04 +0300 Да притежават домашни любимци е не само толкова специално за децата, но има много ползи за формирането им като личности. Ползите за децата от това да имат домашен любимец

Ползите за децата от това да имат домашен любимец

Ползите за децата от това да имат домашен любимец 470 900
Да притежават домашни любимци е не само толкова специално за децата, но има много ползи за формирането им като личности.

Ето какво прави връзката между децата и животните толкова специална и ползотворна:

 

  1. Повишена физическа активност

Да притежаваш домашен любимец помага за насърчаване на физическата активност. Децата свързват грижата за домашния любимец със забавление, игри, разходки. Изследвания твърдят, че собствениците на кучета ходят повече и има 54% по-голяма вероятност да изпълнят препоръчителните нива на дневната физическа активност, отколкото тези, които не притежават куче. Редовното разхождане на кучето също може да бъде свързано с по-малък риск от затлъстяване.

 

  1. Научава децата на съпричастност

Децата, които растат, общувайки с животни, са по-съпричастни и се научават да поставят чуждите нужди над своите. Проучванията показват, че има връзка между привързаността на детето към домашния любимец и емоционалната му интелигентност. Децата обикновено са погълнати от себе си. Домашният любимец съобщава нуждите си по ясен, лесен за разбиране от децата начин, което им помага да осъзнаят, че другите също имат нужди и могат да се грижат не само за себе си, но и за другите.

 

  1. Помага им да създават по-бързо взаимоотношения

Домашните любимци помагат за изграждането на важни социални умения при децата и насърчават взаимодействието с другите. Те са любима обща тема за разговор и значително допринасят за развиване на самочувствие при общуването с околните.

 

  1. Спомага за прекарване на качествено време със семейството

Домашният любимец често е център на семейството, общ интерес, грижа и задължение. Разходките сред природата са винаги по-приятни с куче. Филмът става по-интересен, когато котето мърка доволно около вас на дивана, а колко е забавно да гледате как си играе хамстерът или папагалът. Грижата за домашните любимци дава възможност на семействата да забавят натоварения си живот и просто да се наслаждават да прекарват времето си заедно.

 

  1. Учи на отговорност

Грижата за домашния любимец – редовни разходки, хранене, почистване – окуражава децата да станат по-отговорни. Това е ежедневен ангажимент, който учи на търпение, постоянство, надеждност и упоритост.

 

  1. Предоставя житейски уроци

Децата, които имат домашни любимци, се сблъскват с житейски ситуации като болест, репродукция, раждане и смърт. За повечето деца това ще бъде първият път, когато преминават през такъв тип преживявания. Въпреки че не винаги е лесно, тези уроци могат да отворят път за комуникация с родителите, което да помогне на детето да разбира и обработва трудни емоции.

 

  1. Намалява стреса, тревожността и депресията

Около 80% от собствениците на домашни любимци твърдят, че техният домашен любимец ги кара да се чувстват по-малко самотни и социално изолирани. Притежаването на домашни любимци намалява кръвното налягане, стреса, тревожността и депресията при хора от всички възрасти. Доказано е, че използването на терапевтични домашни любимци при деца с аутизъм редуцира чувството на стрес и тревожност, както и намалява нивата на хормона кортизол.

Децата, които имат неприятности с училище, семейство или приятели, често се обръщат към своите домашни любимци за утеха. Домашните любимци са страхотни слушатели и децата споделят с тях, за да намерят утеха в трудни моменти.

 

Домашните любимци ни носят безкрайна радост, а проучванията откриват все повече и повече ползи за нашето здраве и благополучие от това да ги имаме за компания. Но грижата за домашен любимец не е лесна работа и идва с много отговорности. Така че, ако искате да си вземете животно вкъщи, уверете се, че това е информирано и обмислено решение.

Хората често подаряват домашен любимец на детето си, защото животните са очарователни, забавни и внасят много любов у дома. Нашите домашни любимци ни обичат безусловно, винаги ни посрещат нетърпеливо вкъщи след дълъг ден на работа и в училище. Но независимо колко сте заети с работа, учене или личен живот, грижите за домашния любимец са денонощно задължение и изискват много време, енергия и пари. Това е дългосрочен ангажимент, който трябва да обмислите много добре, за да сте щастливи вие, а животното да получава всички необходими грижи за пълноценен живот.

Безспорно домашните любимци са истинско съкровище – те са още един член от семейството, даряват ни с любов и щастливи спомени, помагат за развитието на детето, но е важно да оцените отговорността, която идва с притежаваното на животно, за да не се окаже вашето домакинство неподготвено за новите ежедневни задължения.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори