Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-07 13:03:03 +0200 От адаптирано мляко за кърмачета до желирани бонбони с плодов вкус, бебешките пробиотици вече се предлагат във всички видове напитки, храни и добавки за новородени, кърмачета и малки деца. Ползите от бебешките пробиотици

Ползите от бебешките пробиотици

Ползите от бебешките пробиотици 470 900
От адаптирано мляко за кърмачета до желирани бонбони с плодов вкус, бебешките пробиотици вече се предлагат във всички видове напитки, храни и добавки за новородени, кърмачета и малки деца.

Широко спрягани като полезни за чревната флора на бебето и за повишаване на имунитета, пробиотиците са полезни бактерии, които на теория балансират потенциално вредните микроби, обитаващи храносмилателния тракт на бебетата. Освен това се смята, че най-добрите пробиотици за бебета помагат при често срещани състояния като колики, екзема и диария, свързана с прием на антибиотици. Но това е всичко според маркетинга. Някое от тези твърдения подкрепено ли е от солидни медицински проучвания и кои са най-добрите бебешки пробиотици за вашето дете?

„Имаме теории защо пробиотиците работят, но не знаем точните механизми“, казва Даниел Меренщайн, доктор по медицина, експерт по бебешки пробиотици и директор на изследователски програми в семейната медицина към университета Джорджтаун. „Ние дори не знаем какво всъщност е здравият микробиом, така че не можем да кажем, че [балансирането му] има конкретни ползи.

 

Първо, няколко думи за бебешкия микробиом: Всички новородени имат трилиони бактерии и други микроорганизми, живеещи в телата им, но предимно в червата. Повечето от тези бактерии помагат на бебетата и малките деца да останат здрави. Но някои други, ако им се позволи да се размножават неконтролируемо, могат да разболеят децата.

Външни фактори като диета, заболявания и прием на антибиотици могат да нарушат микробния баланс на бебето, което позволява на опасните микроби да се размножават. Това не винаги води до разболяване на детето - тялото има свои собствени защитни сили, за да отблъсне инфекцията - но със сигурност може да се стигне дотам. Например, когато приемат антибиотици, които унищожават добрите бактерии в червата заедно с лошите, около 25 до 30 процента от децата развиват диария, която може да бъде тежка и дори да стане животозастрашаваща.

Ето къде идва ролята на пробиотиците: Когато се приемат като хранителна добавка или когато бебешките пробиотици са включени в храните, живите микроорганизми попълват червата с добри бактерии, за да помогнат за балансиране на микробиома. По този начин те могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на тежестта на заболяването.

 

Ползи за здравето от бебешките пробиотици

Въпреки това което производителите биха искали да вярваме, не всички пробиотици са подходящи за оказването на специфични ефекти върху здравето. Има огромен набор от пробиотични щамове, повечето принадлежащи към групата на Lactobacillus или Bifidobacterium. Всеки щам от тези групи има уникални характеристики, функции и потенциални предимства за здравето. Ползата от бебешките пробиотици зависи от конкретния щам. И специалистите все още не са изследвали всеки един от тях.

Ето защо, освен няколко пробиотични щама, доказани като ефективни при определени здравословни състояния, е твърде рано да се каже със сигурност, че всички бебета и малки деца извличат полза от ежедневния прием на пробиотици. За някои би било полезно, казва Меренщайн. Но не са направени достатъчно клинични проучвания върху деца, за да се знае със сигурност. Например пробиотиците изглежда са полезни за имунната система и стомашно-чревното здраве, казва той. Но от съществуващите изследвания е трудно да се определи точно защо или как помагат - или кои щамове всъщност са ефективни.

Въпреки това, експертите знаят със сигурност, че пробиотиците са изцяло безопасни с малко, ако въобще има такива, негативни странични ефекти. И въпреки че са необходими още много клинични изпитвания, изглежда, че повечето щамове притежават потенциала да направят нещо положително за здравето. Но отново, достатъчно ли е това доказателство, за да си струва да давате ежедневен пробиотик на сравнително здраво бебе или малко дете?

„Когато дискутираме дали пробиотиците са полезни за здравите деца, това е нещо като темата за мултивитамините“, казва Меренщайн. „Децата ми приемат мултивитамини, но данните, които подкрепят необходимостта от това, са доста оскъдни. Доказателствата ги няма. Но в същото време мултивитамините няма да им навредят.“

Въпреки това, Меренщайн посочва, че пробиотиците са значително по-скъпи от повечето мултивитамини за деца. Родителите биха могли да платят много за бебешки пробиотични продукти, които няма да навредят на децата им, но може и да не им помогнат много.

 

Въпреки че все още сме далеч от това да разберем дали всички бебета и малки деца трябва да приемат пробиотици ежедневно, има солидни изследвания, които показват, че някои щамове всъщност могат да помогнат при специфични здравословни проблеми. Няколко примера на щамове, които облекчават състоянията и подпомагат възстановяването при различни проблеми:

  • При диария: Lactobacillus rhamnosus GG (или LGG) и Saccharomyces boulardi lyo CNCM 1745
  • При екземи и алергии: Lactobacillus rhamnosus GG (или LGG)
  • При колики: Lactobacillus reuteri DSM 17938
  • При гастроинтестиални проблеми: Lactobacillus reuteri DSM 17938, Lactobacillus plantarum 299v, Lactobacillus casei Paracasei CNCM I1518, and Bifidobacterium animalis ssp. lactis CNCM I-2494.

 

Как да изберете правилния пробиотик?

„Ако на етикета не са посочени три имена на пробиотика, тогава компанията не е напълно прозрачна и наистина не можете да знаете какво има в продукта“, казва Меренщайн. „Например, ако пише само Lactobacillus или acidophilus, или пише само L. reuteri без номер след него, тогава не знаете какво получавате. Това не означава, че продуктът няма да помогне на детето. Но без цялата информация е трудно да се каже."

 

Текстът е адаптиран със съкращения от: www.fatherly.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори