Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-12-02 12:11:42 +0200 Какво представляват пренаталните витамини? Ползите от пренаталните витамини

Ползите от пренаталните витамини

Ползите от пренаталните витамини 470 900
Какво представляват пренаталните витамини?

Пренаталните витамини са мултивитамини, които са създадени, за да осигурят на жените ключовите хранителни вещества, от които се нуждаят, когато се опитват да забременеят, по време на бременност и докато кърмят след раждането.

 

Защо пренаталните витамини са важни?

Пренаталните витамини са като предпазна мрежа, която ви помага да поддържате нивата на витамините и минералите, от които тялото ви се нуждае, за да мине по-безпроблемно бременността ви  и за да расте здраво бебето в утробата ви. Те обаче не са заместител на здравословното хранене и работят най-добре, когато се взимат успоредно с полезни храни.

По време на бременността тялото ви има различни нужди, изискващи повече желязо, калций, витамини от група В, витамини А и С и DHA (омега-3 мастна киселина).

Имайте предвид, че тези нужди не се появяват само в деветте месеца на бременността, така че идеалният случай е да започнете да приемате пренатални витамини няколко месеца преди да започнете опитите да забременеете. Приемът им след като спрете да използвате контрацептиви и се фокусирате сериозно върху опитите би бил от полза.

Една от най-важните причини да приемате пренатални витамини преди бременността е да си набавите повече фолиева киселина. Когато се приемат преди бременността, пренаталните витамини с фолиева киселина могат да помогнат драстично да намалят риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида[1] и аненцефалия[2].

Тъй като около половината от всички бременности са непланирани, мултивитамините, по-специално фолиева киселина, са препоръчителни за всички жени в детеродна възраст, дори когато не се опитват да забременеят.

 

В допълнение към предотвратяването на дефекти на невралната тръба също е установено, че пренаталните витамини намаляват риска от:

  • Недостиг на калций;
  • Цепнатина на устната и цепнатина на небцето, които са вродени дефекти, появяващи се, когато устната и/или устата не се оформят правилно по време на ранна бременност;
  • Желязодефицитна анемия – медицинско състояние, причинено от ниски нива на желязо в тялото;
  • Ниско тегло на новороденото при раждане;
  • Прееклампсия – усложнение на бременността, характеризиращо се с появата на високо кръвно налягане и високи стойности на белтък в урината;
  • Преждевременно раждане.

 

Видове пренатални витамини

Пренаталните витамини могат да бъдат в различни форми (хапчета, капсули, течности), органични или веган, по лекарско предписание или без рецепта.

Въпреки че няма стандартна формула за пренаталните витамини, повечето пренатални витамини включват следните ключови хранителни вещества полезни за вас и вашето бебе:

  • Калций – бременните жени се нуждаят от 1000 милиграма калций на ден, набавен както от храната, така и от хранителни добавки, докато вашето бебе развива костите, зъбите и мускулите си.
  • DHA (докозахексаенова киселина) – смята се, че тази омега3 мастна киселина предпазва от редица усложнения, свързани с бременността.
  • Фолиева киселина – бременните жени се нуждаят от поне 400 микрограма до 800 микрограма фолиева киселина дневно, за да предотвратят вродени дефекти, известни като дефекти на невралната тръба, включително спина бифида.
  • Желязо – вашето тяло се нуждае от два пъти повече желязо от обичайното по време на бременност (27 милиграма на ден), за да изгради червени кръвни клетки, които да доставят кислород на растящото бебе.

Други витамини и минерали, които може да си набавите чрез пренаталните витамини включват:

  • Витамин А – помага за формирането на здрава кожа и очи. Пренасищането с витамин А обаче може да причини вродени дефекти, така че бъдете сигурни, че използвате пренатален витамин или мултивитамин с под 3 милиграма съдържание на витамин А.
  • Витамин С – помага за възстановяване на тъкани и заздравяване на рани, както и за развитието на костите и зъбите на бебето.
  • Витамин D – помага на тялото да усвоява калция и помага за изграждането на костите и зъбите на бебето.
  • Йод – помага за развитието на мозъка и нервната система на вашето бебе.
  • Цинк – помага за намаляване риска от преждевременно раждане.

 

Съвети за прием на пренатални витамини

В зависимост от това кои пренатални витамини сте избрали, можете да ги приемате веднъж на ден или няколко пъти на ден. Следвайте предоставените инструкции, за да извлечете максимални ползи. Например, много витамини действат най-добре, когато се взимат с вода и на гладно. Може да бъдете посъветвани да не приемате храна около час след приема на витамините.

 

Избор на добавка

Независимо дали се опитвате да забременеете, бременна сте или кърмите, важно е да се консултирате с вашия лекар, за да определите кои добавки са най-подходящи за вас и вашето растящо бебе.

 

Един от най-определящите фактори трябва да бъде колко добре понасяте конкретните витамини. Може да се наложи да опитате няколко различни вида преди да откриете такива, които нямат нежелани странични ефекти като гадене или запек.

Пренаталните витамини с рецепта често предполагат приема на по-високи дози от тези, които се продават без рецепта. Това може да улесни набавянето на необходимите количества хранителни вещества, но може и да увеличи риска от странични ефекти.

 

Възможни странични ефекти

Много жени усещат странични ефекти от приема на пренатални витамин, въпреки че понякога това са типични неразположения в следствие на бременността. Ето част от нежеланите реакции:

  • Запек – преминаването към пониска доза желязо може да намали запека. Ако трябва да се придържате към определена доза, за да се справите със състояния  като анемия, вашият лекар ще ви посъветва да пиете повече вода, да си набавяте храни, богати на фибри и да си осигурите повече физическа активност.
  • Кожни промени – в зависимост от комбинацията от хранителни вещества, включени в пренаталните витамини, при някои жени могат се наблюдават кожни промени като суха или белеща се кожа, неприятен сърбеж или обрив.

Ако имате някой от следните признаци на кожен обрив, вероятно показвате алергична реакция към пренаталения витамин, който приемате. Незабавно се обадете на лекуващия ви лекар, ако забележите напукана кожа, нестихващ сърбеж, зачервяване, излющване на кожата до кръв или подуване.

  • Разстроен стомах – някои жени установяват, че стомашните им проблеми се дължат на пренатални витамини, а не на сутрешно гадене или че витамините им влошават сутрешното гадене. Диарията, тъмните изпражнения, ниският апетит и стомашните спазми също са възможни странични ефекти на пренаталните витамини. Ако установите, че стомахът ви е разстроен в следствие на приема на пренатални витамини обмислете намаляване на дозата наполовина и вземане на едната част сутрин, а другата през нощта или смяна с други пренатални витамини.

 

Трябва ли да приемам пренатални витамини?

Някои майки избират да не приемат пренатални витамини. Други решават да се придържат към мултивитамините, които са приемали преди забременяване. Важно е обаче да следите за количеството витамин А във вашата добавка. Въпреки че доказателствата не са категорични, както вече споменахме, някои изследвания показват, че високият прием на витамин А е токсичен и иможе потенциално да причини вродени дефекти на плода.

Но каквито и витамини да приемате, препоръчително е те да осигуряват поне 400 микрограма фолиева киселина.

 

Приемането на пренатални витамини не може да замени ползите от добре балансираната диета, но може да гарантира, че получавате хранителните вещества, необходими преди, по време и след бременността. Консултирайте се с вашия лекар, за да определите кой вид пренаталени витамини ще са най-подходящи за вас и вашето бебе.

 

 


[1] Спина брифида е вроден дефект, при който има непълно затваряне на гръбначния стълб и мембраните около гръбначния мозък по време на ранното развитие от бременността.

[2] Аненцефалията е сериозен, но рядко срещан вроден дефект, при който бебето се ражда без части от мозъка и черепа. Това е вид дефект на невралната тръба (NTD), при който горната част на невралната тръба не се затворя докрай. В резултат части или целият мозък липсват. Възможно е да липсват и някои от черепните кости.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори