Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-12 14:59:37 +0300 Каква роля играе първото хранене за деня за малкия ученик? Ползите от сутрeшната закуска

Ползите от сутрeшната закуска

Ползите от сутрeшната закуска 470 900
Каква роля играе първото хранене за деня за малкия ученик?

Вероятно сте чували израза "Закуската е най-важното хранене за деня" милион пъти преди, но се оказва, че това твърдение е особено вярно, когато става въпрус за ученици. Здравословната закуска преди началото на учебния ден показва повишена концентрация, по-добри резултати на тестове и контролни, повишена енергия, по-добро усвояване на витамини и минерали и дори по-здравословно телесно тегло. Закуската е особено важна за малките ученици, чийто мозък „харчи“ около половината от енергията на тялото.

 

Повишена концентрация

Учениците, които ядат здравословна закуска, имат по-добра концентрация от учениците, които я пропускат. Когато са нахранени, учениците се концентрират по-добре и не се разсейват за разлика от тези, които не са закусили. Това им помага да усвоят по-добре преподаваната информация в сравнение с тези, които идват на училище гладни.

 

По-добри тестове

Учениците, които закусват в началото на училищния си ден, не само се концентрират по-добре, те са склонни да се справят по-добре с академичните тестове по математика, четене и науки. Според проучване, публикувано в Journal of Economics, учениците в училищата, предлагащи безплатна закуска преди началото на класовете, бележат с около 25% по-високи резултати по тези предмети. Изследователите вярват, че това е така, защото закуската осигурява енергията, необходима за повишаване на познавателните способности или умения за мислене, реакция и решаване на проблеми.

 

Повишена енергия

По време на сън тялото е в технически пост, тъй като не приема храна. Поради това кръвната захар започва да спада през нощта. Когато се събудите и ядете закуска, тя осигурява глюкозата и респективно енергията, която е необходима за деня. Учениците, които пропускат закуската започват деня с ниска кръвна захар, която просто продължава да намалява. Това може да ги накара да се чувстват бавни и уморени или да се справят по-зле в сравнение с останалите. От друга страна, здравословната закуска преди училище повишава кръвната захар до необходимото ниво и осигурява необходимата енергия за времето в училище.

 

Редовното хранене се свързва и с по-здравословен индекс на телесна маса (ИТМ) и намалена вероятност от затлъстяване. Изследванията показват, че учениците, които редовно хапват закуска, по-лесно да поддържат здравословно телесно тегло, отколкото тези, които редовно я пропускат.

 

Иззточник: https://healthyeating.sfgate.com/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори