Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-23 10:16:58 +0200 Родителите на кърмени бебета често са изправени пред въпроса дали е подходящо детето им да използва биберон. Ползи и недостатъци при употребата на биберон при кърмачетата

Ползи и недостатъци при употребата на биберон при кърмачетата

Ползи и недостатъци при употребата на биберон при кърмачетата 470 900
Родителите на кърмени бебета често са изправени пред въпроса дали е подходящо детето им да използва биберон.

Има много противоречива информация по темата, така че опасенията им са разбираеми.

За щастие няма достатъчно доказателства, които да свидетелстват, че употребата на биберон е вредна за кърмачетата. Всъщност използването му може дори да е от полза. В крайна сметка дали да предложите на бебето си биберон е личен избор, но има някои плюсове и минуси, които ще ви помогнат да вземете аргументирано решение.

Всяко дете е различно и има своите индивидуални нужди и способности. При някои бебета преминаването от кърмене на биберон и обратно не представлява проблем, докато други ще развият предпочитание към едното или другото. При недоносените бебета и бебета с колики е възможно биберонът да насърчи сукателния рефлекс.

Притесненията за употребата на биберон са свързани с объркване при кърмачетата, отказ от сучене на гърда и отделяне на недостатъчно количество кърма от гърдите. Важно е да обърнем внимание, че техниката на смучене, използвана по време на кърмене, е значително по-различна от техниката, използвана при засмукването на биберон. Но е възможно кърмените новородени да се объркат, когато редуват сукането на гърда и използването на биберон. Това объркване може да доведе до напрежение в гърдите, а неправилното смучене на гърдата е много болезнено за майката. Ниското количество на отделяната кърма може да е резултат от неефективно сукане от гърдите.

Въвеждането на биберон в точното време е ключът за избягване на усложнения при кърменето. Точно както може да отнеме малко време, за да се научите да карате колело, без да падате, така не е изключено да отнеме няколко седмици на майката и бебето, за да усвоят механизма на кърменето. За да се избегнат проблеми специалистите препоръчват родителите да започнат да въвеждат биберон след като кърменето е добре установено, обикновено, когато бебето е на възраст около 3 до 4 седмици.

Вие и вашият партньор усещате детето си най-добре. Заедно можете да определите дали използването на биберон е подходящо за вас и бебето ви, но е важно решението да е аргументирано и да не пренебрегвате препоръките на педиатъра.

 

Ползи

Бибероните имат редица предимства. Те могат да отговорят на нуждата на бебето да смуче често, предлагат на родителите почивка и дори осигурят защита при определени ситуации.

Някои специфични предимства на използването на биберони включват:

 • Проучвания показват, че използването на биберон по време на сън намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS);
 • Много бебета имат нужда да сучат, дори когато не са гладни. Биберонът ще задоволи това желание за ненутритивно смучене.
 • Доказано е, че ненутритивно смучене облекчава болката. Бебета, който страдат от колики, на които им поставят ваксина или като цяло когато са неспокойни и изпитват дискомфорт, могат да бъдат успокоени с помощта на биберон.
 • При недоносените бебета използването на биберон инициира сукането и улеснява преминаването към захранване.
 • Биберонът е верен помощник на таткото, когато майката има нужда от почивка.
 • Бибероните са полезни по време на полет, тъй като смученето може да облекчи болезненото налягане в средното ухо.

 

Недостатъци

Бибероните имат и своите недостатъци. Ето за какво трябва да внимавате, когато въвеждате биберон в живота на бебето:

 • Въвеждането на биберон твърде рано може да попречи на способността на вашето бебе да суче от гърда. Това може да доведе до проблеми с кърменето като възпалени зърна, запушени млечни канали и мастит. За да се ограничат тези рискове специалистите съветват да се изчака бебето да навърши 3-4 седмици преди да въведете биберон.
 • Ако използвате биберон, за да разсеете бебето от храненето, е възможно да се наблюдава намаляване на количеството кърма, което произвеждате или до загуба на тегло при бебето.
 • Биберонът често пада от устата на бебето, което означава, че той се превръща в източник на микроби, особено ако не се почиства и дезинфекцира достатъчно често.
 • Прекалената употреба на биберон през деня може да попречи на бебето да получава достатъчно мляко при дневно хранене, което да го накара да се събуждат почесто през нощта, за да яде.
 • Понякога децата се привързват много към своите биберони. Това може да затрудни отделянето от биберона, когато настъпи моментът.

 

Съвети за безопасност

Бибероните крият опасност от задавяне и излагане на микроби, така че е важно да имате предвид следните мерки за безопасност:

 • Избягвайте биберони, които не представляват един цялостен предмет. Всяка малка отделна част крие риск от задавяне.
 • Почиствайте биберона на детето си всеки ден, за да предотвратите бактериални инфекции. Следвайте инструкциите на производителя за правилна грижа.
 • Много компании определят размера на бибероните спрямо възрастта на бебето. Използвайте подходящия размер за вашето бебе. Поголямото дете може да се задави с биберон за новородено, тъй като целият биберон се побира в устата на по-голямото дете.
 • Проверете материала, от който е направен биберонът на вашето дете, за да избегнете нежелани алергични реакции.
 • Редовно проверявайте бибероните за признаци на износване и повреда. Сменете ги, когато се обезцветят, счупят или повредят.

Дали да използвате биберон е решение, което можете да вземете само вие. Не забравяйте, че ако искате да въведете бибероните в ежедневието си и кърмите е важно да изчакате докато вие и мъничето ви усвоите правилна техника на кърмене. Консултирайте се с вашия педиатър за допълнителни указания.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори