Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-03 15:56:32 +0300 Главовите въшки са често срещан проблем, който обикновено засяга малки деца, деца в училищна и предучилищна възраст, и техните семейства. Те се прикрепят към косата на главата на човек. Помощ! Как да се справя с въшките?

Помощ! Как да се справя с въшките?

Помощ! Как да се справя с въшките? 470 900
Главовите въшки са често срещан проблем, който обикновено засяга малки деца, деца в училищна и предучилищна възраст, и техните семейства. Те се прикрепят към косата на главата на човек.

Въпреки че въшките са неприятен проблем, те не причиняват сериозни заболявания и не пренасят заболявания. Главовите въшки могат да се лекуват у дома, но е важно първо да се консултирате с лекар.

 

Какво представляват въшките?

Главовите въшки са малки буболечки с размерите на сусамово семе (с дължина 2-3 мм). Телата им обикновено са бледи или сиви, но цветът им може да варира. Хранят се с малки количества кръв от скалпа. Те снасят и прикрепят яйцата си към косъма близо до скалпа. Яйцата и техните обвивки се наричат гниди. Те са овални и с големина на възел на конец. Обикновено гнидите са жълти до бели, но някои могат да се слеят с цвета на косата, което ги прави трудно забележими, и често ги бъркат за пърхот. Гнидите се прикрепят към косъма с лепкава субстанция, която ги държи здраво на място. След като яйцата се излюпят, празните гниди остават на косъма.

 

Какъв е жизненият цикъл на въшките?

Главовите въшки живеят около 28 дни. Жизненият им цикъл се развива в 3 фази и може да се повторя на всеки 3 седмици, ако проблемът не се лекува:

  • яйце (наричано още гнида) – обикновено се намира на косъма на 4 до 6 мм от скалпа, излюпва се в рамките на 6 до 9 дни.
  • нимфа – прилича на зряла въшка, но е много по-дребна. Достига зрялост до около 7 дни след излюпването.
  • зряла въшка – има способността да се размножава бързо и снася до 10 яйца дневно.

 

Колко често срещан проблем са въшките?

Главовите въшки са най-често срещани при малки деца, деца в предучилищна и училищна възраст. Голям брой хора вярват, че опасност от заразяване с въшки имат само хората с лоша лична хигиена, но това не е вярно. Безспорно личната хигиена е много важна, но въшките биват привлечени от кръв и появата им не е пряко свързана с хигиенните навици на индивида.

 

Как се разпространяват въшките?

Главовите въшки са пълзящи насекоми. Те не могат да скачат или да летят. Основният начин за разпространение на въшките е от близък, продължителен контакт главата до главата. Има малък шанс въшките да се разпространят чрез споделяне на предмети като гребен, четка, шноли и фиби.

 

Как да проверите за наличието на въшки?

Редовните проверки за въшки са добър начин да откриете въшките преди те да имат време да се размножат на главата на вашето дете.

  • Настанете детето си в добре осветена стая.
  • Разделете косата на отделни сектори.
  • Търсете въшки и гниди по скалпа на вашето дете сектор по сектор.

Трудно се намират живи въшки. Те избягват светлината и се движат бързо. Гнидите ще изглеждат като малки бели или жълто-кафяви петънца и ще бъдат здраво прикрепени към косата близо до скалпа. Най-подходящото място за проверка е на тила или зад ушите. Гнидите могат да бъдат объркани с пърхот или частици мръсотия. Начинът да ги разграничите е, че гнидите са здраво прикрепени към косата, а пърхотът и мръсотията не са.

 

Какви са симптомите за наличие на въшките?

Сърбеж в областите, където има въшки, е най-типичният симптом. Възможно е да отнеме от 4 до 6 седмици, от момента на попадане на въшките върху скалпа, преди скалпът да стане чувствителен към слюнката им и кожата да реагира със сърбеж. Сърбежът се появява предимно зад ушите и на тила. Раздразнението на скалпа, причинено от въшките, може да продължи седмици след като са били премахнати.

 

Как да се справим с въшките?

Може да използвате метода на разресването със ситен гребен:

  • Стъпка 1: Намокрете косата на детето.
  • Стъпка 2: Използвайте ситен гребен и разресвайте косата на детето на малки участъци.
  • Стъпка 3: След всяко разресване избърсвайте гребена в мокра салфетка/кърпа. Разгледайте внимателно скалпа, гребена и кърпата.
  • Стъпка 4: Повторете стъпки 2 и 3, докато не срешите цялата коса на детето.

 

Консултирайте се с педиатъра на детето си, преди да започнете лечение от въшки. Винаги следвайте инструкциите на опаковката на лекарството/шампоана, за да сте сигурни, че го използвате безопасно. След третиране с лекарство/шампоан използването на метода на разресване всеки 2-3 дни в продължение на няколко седмици ще ви помогне за премахването на гнидите.

 

Ето някои съвети за безопасност:

  • Следвайте указанията на опаковката точно както е написано.
  • Никога не позволявайте на децата да прилагат лекарството/шампоана сами. Лечението е отговорност и трябва да се прилага от възрастен.
  • Не използвайте медикамент при дете на 2 години или по-малко, без първо да се консултирате с педиатър.
  • Не използвайте и не прилагайте лекарства, ако сте бременна или кърмите, без първо да се консултирате с вашия лекар.
  • Винаги изплаквайте лекарството/шампоана над мивка, а не по време на душ, за да не се разнесе върху други области на кожата или да попадне в очите на детето. Изплаквайте обилно с топла вода.
  • Никога не поставяйте найлонов плик върху главата на детето.
  • Не оставяйте дете само с лекарство/шампоан в косата му.
  • Съхранявайте лекарството/шампоана на място, недостъпно за деца.
  • Консултирайте се с лекар отново, преди да започнете повторно лечение. Вашето дете може да се нуждае от нов курс на лечение до 10 дни след първото лечение.

 

Не забравяйте да изперете дрехите, кърпите, шапките и спалното бельо на детето си в гореща вода, ако са били използвани в рамките на 2 дни преди откриването и третирането на въшките.

Не пръскайте с пестициди в дома си. Те могат да изложат семейството ви на опасни химикали и не са необходими, когато третирате правилно скалпа и косата на детето си.

Всички членове на домакинството също трябва да бъдат проверени за въшки и лекувани, ако е необходимо.

 

Материалът е адаптиран от: www.healthychildren.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори