Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-30 11:28:18 +0300 Разказът на една оцеляла майка Помощ! Колики!

Помощ! Колики!

Помощ! Колики! 470 900
Разказът на една оцеляла майка

Имате бебе! Честито!

Раждането на новия член на семейството е най-хубавият момент в живота на всяка майка, във филмите ни показват нежните моменти на майчината прегръдка, разнежения поглед на таткото и сладко спящото ангелче. Всички вече сте у дома и споделяте тези моменти, малко недоспали, но пък с усмивка, съвсем същите като във филмите… и тогава идват коликите!

Това е моментът, в който установявате, че романтичната комедия свършва и започва трилър с елементи на хорър, че сладкото ангелче притежава нечовешки децибели на гласа си, а писъците му могат да разбиват сърцето ви на парченца през два часа. Всички родители преминават през този момент, някои късметлии по-леко, но други живеят в кошмар в продължение на месеци.

Когато периодът на коликите дойде и в нашето семейство, ние естествено изпаднахме в паника, отворихме Google и се впуснахме да четем за билки и отвари, заклинания и мантри, горкият ми мъж изяде кило череши (на цената на кило хайвер от белуга!), за да използваме костилките им за топла възглавничка, аз свалях приложения с всевъзможни шумове, които по-скоро доизнервяха всички вкъщи, милото ни детенце се гърчеше в жестоки спазми, а ние ставахме все по-отчаяни. След седмица на безсъние и безсилие, мъжът ми се върна в офиса си (най-вероятно, за да си доспива на бюрото), а аз просто се предадох. Седнах, изядох 2 череши, понеже и аз съм човек и заслужавам да хапна от тези луксозни череши, но само 2, защото кърмех и не исках да дразня излишно и без това раздразненото си бебе…

 

Най-ценното за мен, като майка, беше да знам, че това се случва с почти всяко бебе, че колкото и да е тежко за бебето и за родителите, коликите са период, който ще премине! Най-важното беше аз, майката, да запазя спокойствие!

Прелиствайки през свития си с 6% от бременността мозък всички съвети, които изчетох и чух, си дадох сметка, че щетите които мога да причиня на детето си, прилагайки ги, може да са доста по-сериозни от това, което му причиняват коликите.

  • Затоплянето със сешоар или прегряването на торбичките (често пълни със семена, сол или костилки от череши в нашия случай), може да доведе до изгаряне на нежната бебешка кожа. Наскоро, няколко спешни отделения в страната сигнализираха за такава практика и предупредиха, че това е изключително опасно.
  • Белите шумове, може да звучат успокоително за известно време, ако сте на йога клас, но си представете какво се случва с бебешкия мозък, подложен на звуците на сешоар, прахосмукачка, планински ручей или каквото още му е хрумнало на някой. Да, тези звуци успокояват, защото наподобяват шумовете в утробата на мама, но все пак трябва да сме изключително внимателни с тях! (Вие пробвали ли сте да спите с включен сешоар до вас или под звуците на течаща вода? Как беше?)
  • Даването на различни билки, може да влоши положението и да доведе до разстройство, запек, повръщане. Има специален бебешки чай за тази цел и ако той не помага, подобре не прибягвайте до други бабини рецепти и илачи. Вашия педиатър ще ви препоръча капки за коликите, те са ефикасни и в повечето случаи спасяват всички. За нас това бяха капките Infacol. Подобре се доверете на лекаря и не експериментирайте със собственото си дете!
  • Вашето настроение влияе на бебето изключително много, може вече да е излязло от корема ви и да не ви рита всеки път когато изядете нещо, което не харесва, но това не означава, че не ви усеща по същия начин. В този период, всички майки са крайно изнервени, паникьосани и изморени, което влияе негативно и на бебето. Спокойна майкаспокойно бебе! Излезте за час-два, оставете детето на таткото или най-добре, ако имате някоя баба на близо. Разходете се, пийнете кафе с приятелка (по възможност да е усмихната и позитивна, а не някоя която ще ви разкаже колко по-страшно може да стане), купете си красива чанта или парфюм, за да върнете малко от своята женска увереност (избягвайте дънките, в първите месеци след раждането, тесните дънки не влияят добре на женското самочувствие). Когато се освежите, върнете се у дома и гушнете бебето си с усмивка и дори малко затъжена вече. Ще се убедите, че вашето настроени и усмивка са най-добрия лек.

 

Разбира се, за мен е изключително лесно да напиша тези редове, защото периодът на коликите е отминал, а аз съм забравила вече паниката, безсънието и безсилието си, спомням си с благодарност за съвета на нашия педиатър и изписаните ни капки против колики Infacol, безумната физиономия на съпруга си, който преглъщаше черешите със такава скорост, че надали успя да им се наслади, и усмивката на дъщеря ми, когато я гушках и всичко премина!

 

С поздрав от една оцеляла майка на едно диво перпетуум-мобиле

Лина Михайлова

*Снимката е илюстративна

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори