Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-04 15:21:26 +0300 Факт е, че всеки отговорен родител е загрижен за безопасността на децата си. Правила за безопасност, които всяко дете трябва да знае

Правила за безопасност, които всяко дете трябва да знае

Правила за безопасност, които всяко дете трябва да знае 470 900
Факт е, че всеки отговорен родител е загрижен за безопасността на децата си.

Но също така е важно децата да се социализират в ранна възраст и да имат определено ниво на свобода, за да развият своята самостоятелност. Ключът е в намирането на здравословен баланс, което не е лесна задача. Да държите детето си непрекъснато под око може да ви се струва привлекателна идея, но освен, че е изтощително, не е от ползва за израстването на детето в независима личност. Добрата новина е, че имате възможността да го научите на някои основни правила, които ще му помогнат да се грижи за безопасността си, когато вие не сте наоколо.

 

  1. Не отваряй вратата за непознати.

Инструктирайте детето си да отваря вратата само на познати лица. Уведомявайте го, ако очаквате близки или познати да посетят дома ви във ваше отсъствие. Инструктирайте детето, ако непознат звъни на вратата, да запази спокойствие, да не отваря вратата и да се свърже с вас по най-бързия начин.

 

  1. Научи домашния адрес и телефоните на родителите си.

Важно е детето да знае основните данни за контакт с вас. По този начин при извънредна ситуация то ще е способно да сподели необходимата информация с полицай или с друг оторизиран служител. Като допълнителна мярка помогнете на детето да запамети забележителности и отличителни белези на квартала, в който живеете.

 

  1. Не споделяй персонални данни с непознати.

Инструктирайте детето, че личната информация трябва да остане лична и не трябва да се споделя с непознати, освен ако ситуацията не го изисква или вие не сте дали изрично съгласие. Телефонен номер, ЕГН и адрес са данни, които трябва да останат поверителни.

 

  1. Не приемай нищо от непознат.

Научете детето учтиво да отказва всичко, предложено му от непознати. Бонбоните и плодовите напитки са много изкушаващи за децата и изглеждат безобидно, но всъщност може в тях да са инжектирани вредни субстанции, които да поставят детето в опитност.

 

  1. Никой не трябва да докосва тялото ти без твое позволение.

Важно е да научите детето, че никой освен родителите му няма право да го докосва. Покажете му разликата между позволено докосване и неприемливо докосване. Също така го инструктирайте, че трябва да потърси помощ от околните, ако се почувства застрашено по някакъв начин.

 

  1.  Никога не излизай без да си придружен от възрастен или без да си предупредил къде и с кого излизаш.

Инструктирайте детето, че ако трябва да отиде някъде, спрямо мястото и времето, то трябва или да бъде придружено от възрастен или да уведоми за своите намерения. Още по-важно е да го научите да не тръгва никъде с непознат. Подгответе го да не се доверява на твърдения като: „Майка ти ме помоли да те заведа при нея след училище.“ Ако възникне подобна ситуация детето трябва незабавно да потърси помощ.

 

  1. Не прави нищо, което противоречи с твоите желания.

Пораствайки, децата често се чувстват притиснати да правят неща, които не желаят да правят. Типични примери включват събличане на дрехи пред другите, гмуркане в басейн или приемане на храни/напитки, които им се струват съмнителни. Научете детето си, че ако усеща, че нещо не е правилно и противоречи на желанията му, то не е длъжно да го прави. Покажете му как учтиво да отклони предложението.

 

  1. Придържай се към оживени, добре осветени пътища и избягвай съмнителни преки пътища.

Инструктирайте детето да бъде нащрек, за да е наясно какво се случва около него. Това важи особено за случаите, с които то смята, че някой го следва. В такъв момент най-важно е да запази спокойствие и възможно най-бързо да стигне до оживено място като автобусна спирка или магазин.

 

От решаващо значение е да започнете да учите детето си на различни правила за безопасност веднага щом то е достатъчно пораснало, за да ги разбере. Поддържайте комуникацията отворена, насърчавайте го да споделя, ако е тормозено или се чувства в опасност и избягвайте да го укорявате за всяко малко нещо. По този начин детето ще е по-склонно да ви разказва преживяванията и впечатленията си, а вие ще можете да му предоставите насоки по пътя.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори