Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-06-05 10:03:49 +0300 Музиката провокира емоционални реакции, особено у децата. Прави ли музиката по-умни децата ни?

Прави ли музиката по-умни децата ни?

Прави ли музиката по-умни децата ни? 470 900
Статия на Академия за родители
Музиката провокира емоционални реакции, особено у децата.

Музиката е началния език на човечеството - тя е уникално средство за общуване, дава ни възможност да изразим емоции, да общуваме без думи, защото всички се раждаме музикални. Тя е изклютително важна за детското емоционално, интелектуално, моторно, когнитивно развитие.

Мозъкът се развива най-бързо през първите 3 години от живота на детето. Затова е необходимо в този най-ранен период  ние да му предоставим максимално количествени и качествени стимули, с което да подпомогнем неговото развиетие.

 

Много е важно да пеем с децата си

Изключително забавни и развиващи са детските песни, които развиват финната моторика, тъй като е установено че има връзка между финната  моторика и речевото развитие на едно дете. Пеенето е един много мощен начин да изградим силна психо-емоционална връзка с нашето дете.

 

Музиката влияе пряко на академичните постижения на учениците

Слушането на музика активира само част от зоните в мозъка, докато свиренето на инструмент активира всички зони в него. Учениците в училищата с по-развита музикална програма показват с 22% по-високи академични резултати от учениците в училища, в които програмата по музика е неглижирана или отсъства.

 

Вижте цялата лекция на Златка и нейните съвети тук: 

 

Златка Василева е музикант, педагог, член на асоциацията по Музикотерапия. Водеща е на групи за ранно музикално развитие и работи музикотерапевтично с деца със СОП. Майка на Ива.

Тя вярва, че възпитаването в любов към музиката и изкуството от най-ранна възраст има огромно значение за интелектуалното и емоционално развитие на детето. Музиката е един универсален език за комуникация, създава наслада, и чрез нея децата имат възможността да се себеизразят по един непринуден и спонтанен начин, и да проявят своята креативност.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори