Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-28 14:40:43 +0300 Появява се през втората половина и отшумява с раждането. Прееклампсия по време на бременността

Прееклампсия по време на бременността

Прееклампсия по време на бременността 470 900
Появява се през втората половина на бременността и отшумява с раждането.

Прееклампсията е проблем, който възниква при някои жени по време на бременност. Може да се появи през втората половина на бременността.

Оставена нелекувана, прееклампсията може да доведе до сериозни, потенциално фатални, усложнения, както за майката, така и за плода (ограничаване на кръвтока към плацентата; отделяне на плацентата от матката и др.)

Вашият лекар ще потърси следните знаци за прееклампсия: високо артериално налягане, подуване на долните крайници, което не изчезва, и наличието на протеини във вашата урина.

Човек със „слаба” прееклампсия може да се чувства много добре. Затова е важно е да се погрижим за всички предшестващи раждането прегледи, за да забележим рано това състояние. Симптомите за остра прееклампсия, които могат да се развият през последните седмици от бременността, са високо артериално налягане, главоболие, замъгляване на зрението, нетърпимост към ярка светлина, гадене и повръщане и прекалено отичане на краката и ръцете.

Кои са предразполагащите фактори?

Множество са факторите, които специалистите считат за предразполагащи към прееклампсия:

-Възраст. Жените, които са под 20 и над 40 години, са с най-голям риск от развитие на прееклампсия.

Поредност на бременността. Установена е по-голяма честота на прееклампсията при първа бременност.

Телесна маса. Високата телесна маса в началото на бременността, съчетано с повишено артериално налягане, неколкократно увеличава вероятността от развитие на заболяването.

Генетична предразположеност. Увеличен е рискът и при фамилна анамнеза за прееклампсия при майката или сестрата на бременната жена.

Наличието на придружаващи заболявания като диабет, тромбофилии, хипо- и хипертиреоидизъм създават благоприятен терен за увреда на еднотела.

Лечение

Единственото лечение е раждането на бебето. При наличието на Прееклампсия майката и бебето се наблюдават внимателно. Това означава, че артериалното налягане трябва да се наблюдава два пъти дневно. Честото наблюдение на наличието на протеини в урината, промяна в теглото и на симптомите е задължително. Има медикаменти и лечения, които могат да удължат бременността, което може да увеличи шансовете за здраве и оцеляване на бебето.
 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори