Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-11-17 11:37:59 +0200 На 17-ти ноември отбелязваме Световният ден на недоносеността Преждевременно раждане и превенция

Преждевременно раждане и превенция

Преждевременно раждане и превенция 470 900
На 17-ти ноември отбелязваме Световният ден на недоносеността

През последното деситилетие на година средно се раждат около 15 млн. недоносени дечица по цял свят, като близо 1 млн. от тях умират. В България статистиката също показва тревожни цифри – над 6 хил. бебета годишно се раждат преждевременно. През 2008г. ООН определя 17-ти ноември за Световен ден на недоносеността, за да разпространи и повиши информираността на бъдещите родители за рисковете на преждевременното раждане, грижите за недоносените дечица и превенцията по време на бременността.

У нас в България  от лятото на 2012г. съществува Фондация "Нашите недоносени деца", създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства. Днес фондацията се бори за по-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители. 

В подкрепа на повишаването на информираността на родителите поместваме тук следния материал на фондация "Нашите недоносени деца", посветен на основните причини за преждевременно раждане и необходимите мерки за превенция.


 

Всички родители очакват бебетата им да се родят около датата на термина, плюс-минус няколко дни или 1-2 седмици. И наистина повечето бебета се раждат тогава, когато са готови за живот извън утробата. Но една част от бебетата се раждат по-рано от очакваното, което носи след себе си редица рискове. В колкото по-голяма седмица се роди бебето, толкова по-голям шанс за оцеляване и за нормално развитие има то. Някои бебета прекарват месеци в неонатологичните отделения, докато достигнат необходимите размери и развитие, за да се приберат у дома и нямат необходимост от медицински грижи.

Родителите никога не си представят, че ще попаднат в такава ситуация и техните първи дни след раждането не са съпроводени с радостна еуфория и отговаряне на десетки благопожелания, нито с първите трепети около грижата за новороденото. За тях започва една тежка и мъчителна действителност, в която броят всяка минута, всяко качено грамче, всеки малък напредък на своето дете и чакат да дойде мигът, в който то ще бъде готово да се прибере вкъщи. И макар в днешно време медицината да е достатъчно напреднала, за да направи възможно оцеляването на все по-голям процент недоносени бебета, раждането на такова дете е изключителен стрес за родителите, а дори и след изписването му така желаното спокойствие не идва, защото тепърва трябва да се проследи начинът, по който се развива недоносеното бебе.

 

Продължителност на бременността и изчисляване на термина

Продължителността на бременността се изчислява по два начина:

  • в седмици на аменорея (липса на менструация), смятани от 1-я ден на последната менструация;
  • в седмици на реална бременност. Тя започва от 3-та седмица на аменореята, тоест с оплождането. Това прави: броя на седмиците без мензис минус две седмици. Седмиците на бременност показват действителната възраст на бебето.

И двата начина на изчисление са правилни и еднакво използвани, но първият начин е възприет като международна норма за всичко, което се отнася до данните на бременността. По-сигурен е,понеже всяка жена знае точно датата на последния си мензис, а овулацията може да не е станала точно на 14-я ден от цикъла.

Продължителността на бременността е 280 дни, пресметнати от първия ден на последния цикъл и 266 дни, пресметнати от момента на оплождането.

280 дни се равняват приблизително на 10 лунарни месеца, или на 40 седмици без менструация. Лунарният месец се означава с пълнолуние на всеки 28 дни. Понеже се започва с 1-я ден на последната менструация, 10 лунарни месеца отговарят на 10 месеца без менструация. В англосаксонските държави продължителността на бременността се изчислява в лунарни месеци. 266 дни представляват приблизително 9 календарни месеца или 38 седмици. Това отговаря на реалната възраст на бебето.

 

Кога едно раждане се счита за преждевременно?

Продължителност на бременността от 37 до 42 седмици се смята за нормална. Раждането преди 37-ма седмица се счита за преждевременно, а детето – за недоносено. За преждевремнно раждане се говори от 25-та гестационна седмица. От 2009 година всяко дете, което е над 25 г.с. и с тегло над 600 грама, с признаци на живот, според българското законодателство се счита за живородено. Няма международно приета границата за преждевременно раждане и спонтанен аборт. Във Великобритания например тази граница е 24 г.с., а за повечето страни варира между 20 и 24 г.с.

 

Статистиката

В развитите страни през последните десетилетия преждевременните раждания са около 5-7% от общия брой раждания, като честотата на раждане преди 32 г.с. е около 1-2%. През последните години се наблюдава леко увеличение на процента преждевременни раждания, най-вече поради прилагането на методи за асистирана репродукция и свързаната с това повишена честота на многоплодната бременност.

В България 10.3% от новородените деца са преждевременно родени, а тенденцията е към увеличаване. Статистическите данни показват, че относителният дял на недоносените деца спрямо всички новородени, при които рискът от заболявания и смъртност е многократно по-висок, прогресивно нараства – от 6,6% през 1990 г. до 9,6% през 2007 г. и до 10.3% през 2008 г. В някои области като Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Стара Загора, Сливен и Ямбол, относителният дял на преждевременно родените деца достига до 13%.

 

Причини

От изключителна важност за всяка жена е преди да забременее, да се изследва обстойно, а след зачеването да следи бременността си при специалист. Задължителните изследвания по време на бременност са гаранция за ранното овладяване на майчино-феталните инфекции и други здравословни проблеми, а това от своя страна гарантира предотвратяване на преждевременното раждане. Здравословният хранителен режим, цялостното здравословно състояние и спокойствието на майката по правило водят до раждане на здраво, доносено дете.

  • Вагинални инфекции: едни от най-честите причини за преждевременно раждане са вагинални инфекции от рода на хламидии, трихомоназа, микоплазма, токсоплазмоза, бактериална вагиноза и т.н. Нормално матката е стерилна, но всеки възпалителен процес прави стените й непълноценни, затова бременността продължава до тогава докато стените на матката могат да се разтягат, а след това организмът се опитва да се избави от плода.
  • Вирусни инфекции: рубеола, цитомегаловирус, херпес, грип, аденовирусна инфекция.
  • Нетипично закрепване на плацентата - т.нар. плацента превия.
  • Многоплодните бременностти (част от които са вследствие на ин витро  оплождане) крият риск от преждевременно раждане, макар че има и случаи дори на преносване на близнаци. Раждането на недоносено бебе може да се случи при 75% от жените, които стават майки за първи път и при 45 % от раждалите жени. Това се дължи на факта, че тъй като е по-разтегната от обикновено, матката се свива по-лесно. След влизането в седмия месец трябва изследванията да се правят по-често, прегледите да са през 15 дни и бременната да си почива максимално.
  • Възрастов фактор: При млади жени на 14 – 18 години или при пациентки над 35 години имаме рискова бременност.
  • Хронични заболявания: ако бременната има някакви заболявания от рода на  хипертония, сърдечно-съдови заболявания,  анемия, заболявания на белите дробовете или черния дроб и т.н., добрата пренатална грижа и стриктното проследяване от специалист са задължителни. Особено внимателни трябва да са жените, които имат хронични и остри възпалителни процеси на матката; ендометрия; тези, които са правили аборти, а и тези които са имали спонтанен аборт. При наличие на възпалителен процес, той трябва да се излекува своевременно.
  • Удар, травма, прекалено физическо натоварване също са фактори, които могат да допринесат за преждевременното раждане.
  • Истмико-цервикална недостатъчност: Втората разпространена причина за преждевременното раждане е истмико-цервикална недостатъчност ИЦН (isthmus- мястото на преход от матката към шийката й , cervix- матка). ИЦН е анатомична несъстоятелност на мускулите на шийката на матката в областта на вътрешния й отвор. ИЦН може да бъде вродена (много рядко) и придобита. Развитие на ИЦН може да бъде предизвикано от травми на шийката на матката при аборти (особено при прекъсване на първа бременност), тъй като се използват метални инструменти. Разкъсвания на шийката на матката при предишни раждания (при голям плод или при използване на акушерски инструменти), грубо разширение на канала при изследване на матката. Много често ИЦН се появява при повишено съдържание в кръвта на тестостерон. При вродените състояния, основна причина за възникване на ИЦН е дефект на мускулната тъкан. В резултат на това вътрешният отвор на маточната шийка не удържа растящия през бременността плод, шийката се отваря и настъпва спонтанен аборт или преждевременно раждане. Методи за корекция на ИЦН: С обща анестезия (пълна упойка) на шийката на матката в областта на вътрешния отвор се правят шевове с копринен или найлонов конец, а в редица случаи се слага специален пръстен, в зависимост от анатомията на шийката на матката. Препоръчва се операцията да се прави от 13 до 18 седмица то бременността само в болнични условия. Този вид операция се нарича серклаж. През деветия месец шевовете се свалят и се чака естественото настъпване на раждането. През цялото време пациентката се намира под лекарско наблюдение. На жените с ИЦН категорично не се разрешават сексуални контакти през цялата бременност.

Съществуват някои ситуации, в които раждането се предизвиква по-рано, за да се спасят живота на майката, и на плода. Причини за това могат да бъдат хронични заболявания на майката,  прееклампсия, отлепяне на плацентата.

  • Прееклампсия: Прееклампсия се характеризира с високо кръвно налягане (хипертония), отичане и подпухване на ръцете, глезените и лицето (в следствие задържане на вода в организма), бързо повишаване на телесното тегло (1,5 – 2 кг. седмично) и нарушения в съня. Всъщност обаче това са само видимите белези, че в организма на жената нещо не е наред. Характерно за преекплампсията е и повишеното ниво на белтъчини (  албумин), отделяни от бъбреците, в урината и силно главоболие. Позната още като „токсемия” (наличие на отровни вещества в кръвта), прееклампсията обикновено се проявява през последния триместър на бременността и се развива много бързо. Нарушава се функцията на бъбреците, а протеините на кръвта се пренасят в урината. При влошаване на състоянието се засягат и някои други жизненоважни органи, в това число черния дроб, белите дробове, сърцето и съсирването на кръвта. Така настъпват опасни усложнения като  еклампсия (гърчове), мозъчни кръвоизливи, белодробен оток (в следствие на течност в белите дробове заради нарушена сърдечна дейност), увреждания на черния дроб и разреждане на кръвта. За щастие тези усложнения са рядкост. При прееклампсия организмът на майката не може да осигурява това количество кръв, което води до повишаване на налягането и недостиг на достатъчно кислород и хранителни вещества към бебето. Секцио се предприема при сериозни неблагоприятни вътрешно-утробни условия. Да се вземе такова решението е тежко, но трябва трезво да се прецени ситуацията: “В какво състояние е майката? Какви са рисковете за нея, ако бременността продължи? Какви са шансовете на детето да оцелее извън майчината утроба?”.

 

За да не се стигне до преждевременно раждане:

  • Проследяване на бременността при специалист, разполагащ с необходимото оборудване;
  • Влагалищен преглед - дава точна информация за състоянието на маточната шийка и за необходимостта от серклаж;
  • Преустановяване на всякакви вредни навици – употреба на цигари, алкохол, наркотични вещества;
  • Избягвайте работа с опасни вещества;
  • Избягвайте тежък физически труд;
  • Стремете се към здравословен начин на живот – добра храна, движение и чист въздух;
  • Избягвайте всякакви стресови ситуации, до колкото това е възможно;
  • Не омаловажавайте дори най-малките симптоми на преждевременно раждане - маточни контракции (втвърдявания на корема, придружени с чувство за болка в слабините и/или кръста), съмнение за изтичащи околоплодни води;
  • Ако имате влагалищно течение, задължително трябва да се направи микробиологично изследване и бързо да се вземат мерки за овладяване на инфекцията.

 

Безспорен е фактът, че най-безопасното място за развитието на бебето е утробата, но съществуват ситуации, при които животът на майката е застрашен, а средата в утробата е толкова неблагоприятна, че бебето е в по-голяма безопасност извън нея. Съвременната медицина е толкова напреднала, че процентът на оцелелите бебета, родени преди 28 седмица, в наши дни е забележителен. В световен мащаб - 90% оцелели бебета, родени с тегло над 800г, 50% оцелели над 500г и 80% оцелели преди 28-ма седмица. Преждевременното раждане крие сериозни рискове за недоносеното дете, но ако все пак това ви се случи, трябва да знаете, че вашето дете има сериозни шансове да оцелее и да бъде едно нормално и щастливо дете.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори