Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-16 16:27:12 +0300 Децата изпускат предмети, спъват се и се блъскат в различни препятствия. Понякога причината за това е невнимание или несъвършена фина моторика, но понякога може да е сигнал за по-сериозни пролеми. Прекалено непохватно ли е детето ми?

Прекалено непохватно ли е детето ми?

Прекалено непохватно ли е детето ми? 470 900
Децата изпускат предмети, спъват се и се блъскат в различни препятствия. Понякога причината за това е невнимание или несъвършена фина моторика, но понякога може да е сигнал за по-сериозни пролеми.

Кога несръчността е притеснителна?

Липсата на координация у детето ви вероятно не е причина за безпокойство. Малките деца падат често и се блъскат в нещата, защото се учат да използват телата си по нови начини - и колкото по-активно и приключенски настроено е вашето дете, толкова по-вероятно е да претърпи физически инциденти. Но ако злополуките му изглеждат по-сериозни - ако се блъска в стени или има проблем с качването/слизането по стълбите - може би имате повод за безпокойство.

 

Какви причини могат да стоят зад прекомерната несръчност?

Подчертаната непохватност - например, ако детето ви тръгне да сяда и пропусне стола или се опита да остави конструктора на кухненската маса, но вместо това го пусне на пода - често е нормално при малки деца. Това обаче може да сигнализира за проблем със зрението - късогледство или затруднено възприемане на дълбочината (проблем с дълбочинното измерение).

Затрудненията във фината моторика и слабостта на мускулите, които са или сковани и спастични, или отпуснати и слаби, могат да бъдат признак за лека церебрална парализа. Ако за пръв път се появяват такива проблеми или пък несръчността внезапно се влоши, това може да е сигнал за дегенеративно или прогресивно разстройство, като мускулна дистрофия или ювенилен артрит. А ако вашето малко дете наскоро е паднало или се е удряло и внезапно изглежда нестабилно изправено на крака, може да има комоцио (сътресение на мозъка).

Дете, което е забележимо по-неумело от своите връстници, има проблеми със задържането на предмети, има тенденция да се блъска неволно в други деца и изостава в другите двигателни умения, може да има нарушение в координацията на развитието. Децата с това състояние са по-склонни да имат наднормено тегло и могат да имат други проблеми като хиперкинетично разстройство с дефицит на вниманието (ADHD). Ангажирането на детето с много упражнения заедно с физическа дисциплина може да помогне на децата с този синдром.

 

Ако подозирате, че вашето дете е изправено пред нещо повече от типичната детска непохватност, задължително се консултирайте с лекар.

 

Какво може да препоръча вашият лекар?

Ако зад несръчността на вашето дете стои физиологична или неврологична причина, вашият лекар може да препоръча редица изследвания, включително офталмологичен (очен) преглед, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), скенер или рентгенова снимка.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори