Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-10-01 16:02:19 +0300 Детето сяда на дивана с широко отворени очи, които не се отместват от екрана и за секунда. Защо? Пристрастени към телевизията

Пристрастени към телевизията

Пристрастени към телевизията 470 900
Детето сяда на дивана с широко отворени очи, които не се отместват от екрана и за секунда. Защо?

Щом включите телевизора, всяка игра, книга, играчка, дори планираната разходка, отиват на заден план. Детето сяда на дивана с широко отворени очи, които не се отместват от екрана и за секунда. Странно? Не и ако третираме телевизията като "най-ефективната", "дискретната" (и икономична) детегледачка.

 

Кого да обвиним?

Себе си и никой друг! Гледайки телевизия в продължение на часове и насърчавайки детето да последва примера ни и да ни остави на мира – виновни сме ние, ние и пак ние!

 

Какво можем да направим?

Децата не знаят нищо за телевизията, когато се раждат и това какво място ще заема тя в развитието им зависи от нас. И нека не забравяме – това е просто един уред и не бива да бъде възприеман като нещо повече. Как да го постигнем?

  • Не оставяйте телевизора включен с часове наред, защото така го превръщате в член на семейството.
  • Не сядайте пред телевизора, когато се приберете от работа. Така оставяте у детето впечатлението, че телевизията е идеалното средство за релаксация.
  • Сложете лимит за гледане на телевизия и за себе си, и за детето. Бъдете отговорни и следете внимателно това, което гледате, както и колко време прекарвате пред екрана и се опитайте да бъдете абсолютно последователни в решенията си. Не се поддавайте на това, че детето иска да види „само още едно нещо“ по телевизията или иска да удължи вече договореното време за тази дейност. Ако детето се опитва да се аргументира с това, че програмата е изключително подходяща за възрастта и интересите му, запишете я и му позволете да я гледа следващия път.
  • Планирайте семейни дейности, които не включват телевизия - настолни игри, книги, конструктори.
  • Ако имате работа у дома, поканете някой приятел или приятелка у дома, за да правят компания на детето, вместо веднага да го изпращате пред екрана.

За щастие, това дали и колко време ще прекарва детето пред телевизора зависи до голяма степен от нас самите. Първо обаче трябва да осъзнаем, че телевизията не е подходяща компания и че детето има нужда от нас, за да се развива правилно. Телевизията промива мозъка му и го лишава от ценно време, прекарано в творчески и полезни занимания.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори