Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-07-18 11:29:07 +0300 Ива Александрова е логопед и специалист по ранно детско развитие с богат практически опит по специалността. Член на Европейската асоциация по ранна интервенция и автор на книгата „Умно бебе“. Проблеми на речта и храненето при децата

Проблеми на речта и храненето при децата

Проблеми на речта и храненето при децата 470 900
Статия на Академия за родители
Ива Александрова е логопед и специалист по ранно детско развитие с богат практически опит по специалността. Член на Европейската асоциация по ранна интервенция и автор на книгата „Умно бебе“.

Има деца, които проговарят на годинка. Други на три години могат да изговорят не повече от пет думи. Първите говорят правилно и ясно, общуват свободно и пълноценно, а вторите обикновено посещават логопед.

 

Изненадващо или не, съществува пряка връзка между храненето и речта при децата. Хранителните нарушения могат да доведат до определени затруднения с проговарянето и говора. Например ако дете е било захранено с твърда храна късно, то няма да може да развие оптимално дъвкателните си умения. Без съответните движения на езика е невъзможно изговарянето на съответните звуци.

 

Според първопричината хранителните нарушения могат да се разделят на три основни групи: злояди деца, деца със сензорни проблеми, деца с поведенчески проблеми. Често родителите не разпознават правилно истинската първопричина. В много случаи дори е възможно допълнително да допринесат за хранително нарушение – гонене с лъжицата, непрекъснато подаване на мини закуски на площадката, хранене пред устройство и т.н.

 

Как различните хранителни нарушения оказват влияние върху речта? С какво се характеризират трите групи хранителни нарушения? Какви грешки ние като родители допускаме? Как проблемите с комуникацията в семейството могат да повлияят? Как детето може да използва отказа от храна? Какво можем да направим, за да разрешим проблемите? Отговори на тези и други въпроси ще откриете в лекцията на Ива Александрова:

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори