Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-15 13:11:45 +0300 По време на бременността в женското тяло настъпват много промени , като някои от тях са временни и отминават след раждането, а други остават. Промяна на диоптъра при бременни жени и родилки

Промяна на диоптъра при бременни жени и родилки

Промяна на диоптъра при бременни жени и родилки 470 900
По време на бременността в женското тяло настъпват много промени , като някои от тях са временни и отминават след раждането, а други остават.

Д-р Вероника Бачева завършва медицина в МУ – София през 2016 г. Започва специализация по офталмология в МБАЛ “Света София” през април 2017 г. Завършила курс по хомеопатия  за лекари в МУ – София през 2015 г.

За много жени приоритет по време на бременността остават стоматологичните и АГ-прегледите. В някои случаи обаче настъпват и промени в окото и зрението, които често биват неусетни и респективно - неглижирани. Д-р Бачева излага на вниманието на бременните кои са основните промени, които могат да настъпят под влиянието на бременността. 

 

 


Основни „виновници“ както за положителните, така и за отрицателните промени в тялото на жената са промените в хормоните.  Зрението е едно от най-често срещаните функции, които търпят промени през този период.

Най-често корекция на зрителните изменения през тези девет месеца не е нужна, тъй като смущенията са преходни. Могат да се наблюдават обаче следните симптоми:

  1. Ако сте станали леко късогледа, ще виждате по-добре, като присвивате очите си. Все пак добре е да се консултирате с офталмолог, за да се прецени нуждата от корекция с очила. Необходим е контролен преглед  и няколко месеца след като родите. Най-вероятно той ще установи, че зрението ви е същото, каквото е било преди бременността.
  2. Може да усещате вашите очи като по-сухи и раздразнителни по време на бременността, както и по време на кърменето. За тези оплаквания най-често е отговорен  слъзният филм, който овлажнява очите ни и защитава от външни влияния и патогени. По време на бременността съставът на слъзния филм се променя и той става по-тънък. Това създава редица проблеми. Жените, които носят контактни лещи, се оплакват от чувство за чуждо тяло в очите. Причината е, че контактните лещи не „плуват” на очната повърхност, а директно залепват за нея, поради некачественото овлажняване. Облекчение може да се постигне с поставянето на изкуствени сълзи, които са достъпни и без рецепта. Те са напълно безвредни за бебето. Ако все пак не сте убедени в това, избирайте изкуствени сълзи, които не съдържат консервиращи средства. Препоръчителна е консултация с очен лекар.
  3. Ако сте късогледа или ако сте имали заболявания на ретината е важно  да съобщите този факт на вашия гинеколог. Той ще ви назначи преглед на очните дъна при офталмолог. При късогледство могат да се установят зони на изтъняване или променена структура на ретината, т. нар. дегенерации. В тези случаи могат да се появят малки дупчици в променената ретина - т.е. на места тя се разкъсва.  Ако в ретината се образува дупка, стъкловидното тяло, с което е изпълнено окото се процежда през нея и я отлепва. Отлепването може да прогресира от крайните участъци на ретината до нейния център и зрението да спадне значително. В случай, че ретината се отлепи, може да се приложи лазер или операция. Ако проблемът не се диагностицира навреме от напъните при естествено раждане има опасност ретината да се отлепи. Ето защо е добре офталмолог да даде препоръка за начина на раждане – естествено или с Цезарово сечение. При прегледа на този тип заболяване се разширяват зениците със специални капки, безвредни за плода. Прави се специфично изследване на състоянието на ретината - оглед с леща на Голдман. Тази специална леща позволява да се огледа цялата периферия на окото, където се намират дегенеративните промени. Има дегенерации, които не водят до отлепване на ретината, но и такива, които са застрашаващи. Решението какво да е раждането се взема в зависимост от състоянието на дегенерациите (големината и броя им) и дали се установяват дупки.
  4. Дори в очните ви дъна да не се открият промени, изследвайте ги и след раждането на бебето, ако сте имали анемия, високо кръвно налягане, албумин в урината или някакви други симптоми на общо увреждане.
  5. Ако страдате от диабет, рискът от ретинопатия (кръвоизливи в ретината) е по-голям, а ако има вече установена такава тя би могла да се усложни. Повишеното кръвно налягане също би могло да доведе до кръвоизливи в очите. Затова посещението при офталмолог между 6-тия и 8-мия месец от бременността е задължителен.
  6. Другият не по-малко значим проблем в днешно време е глаукомата. Тя е от  групата заболявания на очите, които увреждат зрителния нерв, който е от жизненоважно значение за добро зрение. Това увреждане често е причинено от необичайното високо налягане в окото. Глаукомата може да възникне във всяка възраст, но по–често се среща при възрастните хора. Най–честата форма на Глаукома възниква без някакви предварителни и очертани симптоми за това заболяване.  Благодарение на  напредъка в диагностичните методи, повишаването на клиничната информираност и редовните профилактични прегледи,  ние вече откриваме още в начален стадии глаукома и в по-ранна възраст при някои наши пациенти, което спомага за по-лесно и безпроблемно излекуване. Изследванията на бременни жени с очна хипертензия (но не и глаукома) показват, че по време на бременността намалява очното налягане. В миналото мнозина са  смятали, че това естествено намаляване на налягането в очите ще стабилизира пациентите с глаукома и ще намали нуждата от лечение по време на бременност. В днешно време  ако имате глаукома и сте бременна или планирате бременност, вероятно сте загрижени за приемането на лекарства, които могат да са вредни за вашето бебе. По принцип медикаментите трябва да се избягват по време на бременност, но тъй като ситуацията на всеки пациент е индивидуална  най-добре е да обсъдите възможностите си с очния си лекар. Другата опция е лекарствата да се заменят, ако е възможно с хомеопатия,  след консултация със съответният специалист.

В заключение предлагаме бременните със зрителни нарушения, хипертония и други общи заболявания да планират около 6-ят месец от бременността посещения при очен лекар.

 

МБАЛ "Св. София" ЕООД, бул. България 104, гр. София

Клиника по офталмология

Диагностично-консултативният център и клиниката по очни болести са акредитирани и имат сключени договори с НЗОК за специализирана и високоспециализирана помощ, за хирургично и консервативно лечение на очни заболявания по всички клинични пътеки.

Телефон за контакт –  02/ 81 84 623

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори