Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-04-10 15:35:09 +0300 Как да следя бременността си, след като женските консултации са отменени? Не пропускам ли нещо важно? Какво да правя? Проследяване на бременността по време на карантина

Проследяване на бременността по време на карантина

Проследяване на бременността по време на карантина 470 900
Как да следя бременността си, след като женските консултации са отменени? Не пропускам ли нещо важно? Какво да правя?

Тези и други въпроси си задават много бременни жени в момента. Ако и вие сте сред тях, първо искаме да ви уверим, че не е необходимо да се притеснявате. Въпреки затегнатите мерки за посещения в болниците и медицинските кабинети, това не означава невъзможност от проследяване на бременността. 

 

Столичната РЗИ наскоро разпрати до болниците писмо, съгласно което  прегледите и изследванията, включени в наблюдението на нормална бременност, които съставляват плановата женска консултация на здрави бременни жени (съгласно Наредба №8 от 2016 г.) са обект на ограничение предвид въведените противоепидемични мерки. 

Това означава, че не е въведена забрана за извършването на други изследвания, свързани с бременността. Това са изследванията, които оценяват риска от раждане на дете с хромозомни аномалии (ХЗА) и други вродени заболявания, ултразвуковите изследвания (УЗИ) за диагноза на бремеността и за оценка на феталната морфология, както и прегледи и изследвания при лекари и специалисти, които не подлежат на отлагане във времето. 

Всяка бременна следва да се консултира със специалист – акушер-гинеколог от извънболничната помощ (СИМП), ако има оплаквания, свързани с бременността, или с общопрактикуващ лекар (ОПЛ) – при оплаквания, които не са свързани с бременността (напр. симптоми на остра вирусна инфекция).

Най-важните прегледи и изследвания, които не трябва да пропускате са:

  • В периода 11 – 13+6 г.с.: комбинираният скрининг (КС) за хромозомни аномалии, ултразвуков преглед, цитонамазка, ПКК, кръвна група, кръвна захар, HIV, Wasserman, HbsAg (ако сте пропуснали ранния КС, в периода 15-20 г.с. все още е възможен биохимичен скрининг (БХС) за хромозомни аномалии във втори триместър)
  • В периода 20 – 23 г.с.:ултразвуков преглед, повторни кръвни изследвания, а при Rh-отрицателни бременни – и оценка за наличие на антитела.
  • В периода 24 - 28 г.с.: ОГТТ (т.нар. обременяване с глюкоза) скрининг за гестационен захарен диабет. По преценка на насочващия лекар тестът може да се извърши и в други срокове на бременността.
  • В периода 30 – 32 г.с.:ултразвуков преглед.
  • След 36 г.с.: ултразвуков преглед, контролни изследвания на ПКК, кръвна захар, урина, влагалищен секрет, ежеседмично мониторно проследяване на сърдечните тонове на плода (т.нар. non-stress test – NST), оценка на разположението на плода в матката и размерите му, на  общото състояние на жената, измерване на кръвното налягане, прогнозиране на начина на раждане в зевисимост от конкретната акушерска ситуация, насочване за хоспитализация при необходимост (при бременности с висок риск или установени отклонения в протичането на бременността).

В случай, че не можете да се свържете със своя гинекелог, или се налага да се съобразите с временни рестрикции за посещаване на даден медицински център, можете да проверите условията и реда за приемане и провеждане на мониторинга на бременни в областните и специализираните АГ болници.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори