Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-06 16:42:51 +0300 Пъпната харния е една от най-често вродените хернии у кърмачетата. Пъпна херния у бебета и малки деца

Пъпна херния у бебета и малки деца

Пъпна херния у бебета и малки деца 470 900
Пъпната харния е една от най-често вродените хернии у кърмачетата.
  1. Какво представлява пъпната херния?

Пъпната херния се получава, когато част от червата на детето, течност или мазнини успяват да преминат през коремната стена. Забелязва се като подутина под или на самото пъпче. При над 60% от случаите пъпната херния не е болезнена за детето, не създава никакви проблеми и се затваря сама до 4-5-годишна възраст. Ако хернията не изчезне дотогава или създава проблеми, вероятно лекарите ще препоръчат оперативна намеса.

 

  1. Какви са причините за появата на пъпна херния?

По дефиниция говорим за херния, когато част от червата преминават през мускулната стена, която трябва да ги задържи на място им. При пъпната херния отворът е в част от коремната стена, наречена пъпен пръстен.

Пъпният пръстен е мускулът, който обгражда пъпа. По време на бременността пъпната връв преминава през пъпния пръстен, за да осигури необходимото кръвоснабдяване и хранителни вещества на развиващото се бебе. Между петия и петнадесетия ден след раждането, пъпчето на детето пада, пъпният пръстен се съкращава и образува плътна съединителна тъкан. Ако обаче не се „затвори“ правилно червата могат да проникнат, което да причини издутина близо до  или на пъпа, особено ако бебето плаче много, кашля или се напряга при изхождане.

 

  1. При кого най-често се получава пъпна херния?

Пъпната херния се среща при около 20% от бебетата, най-често при новородени и кърмачета на възраст под 6 месеца. Но не е изключено по-големи деца и дори възрастни да получат пъпна херния.

 

  1. Какви са признаците и симптомите на пъпната херния?

Основният признак на пъпната херния е видима подутина под кожата около или на пъпа. Възможно е пъпната херния да променя размерите си:

  • Уголемява се, когато детето направи нещо, което създава напрежение в корема – изправя се, плаче, напъва се, кашля.
  • Смалява се, когато детето е в спокойно състояние.

 

  1. Как се диагностицира пъпната херния?

Лекарите диагностицират пъпната херния чрез откриване и опипване на подутина в областта на пъпа. Възможно е специалистът внимателно да се опита да масажира хернията обратно на правилното място в корема. Ако хернията може да бъде върната обратно на мястото си означава, че червата не са заседнали в отвора на мускулната стена.

 

  1. Как се лекува пъпната херния?

В повечето случаи пъпната херния не е повод за безпокойство и изчезва без медицинско лечение, не по-късно от 5-тата годишнина на детето. Оперативна намеса се налага, когато:

  • хернията не се затваря след като детето навърши 4-5 годинки;
  • хернията не намалява размерите си, дори когато детето е в покой;
  • хернията е заседнала в мускулната стена, което може да увреди червата.

Вкъщи можете внимателно да опитвате да наместите хернията обратно, но НЕ поставяйте лента или нещо друго върху нея, за да я задържите. Това няма да я накара да изчезне и има шанс да причините инфекция.

 

  1. Кога е задължително да потърсите лекарска помощ?

Пъпните хернии обикновено се затварят сами, без необходимост от оперативна намеса. Направете консултация с детски коремен хирург и следете хернията, за да видите дали се променя. Свържете се с лекар, ако детето ви все още има херния след навършване на 5 години.

Обадете се веднага, ако:

  • Хернията се увеличава, изглежда подута или е твърда.
  • Хернията е притеснително изпъкнала, когато детето спи или лежи спокойно и не може да бъде наместена обратно.
  • Вашето дете изпитва болка в областта на пъпната херния.
  • Вашето дете изпитва болка, когато докоснете хернията.
  • Кожата над хернията е зачервена или изглежда по-тъмна от обикновено.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори