Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 14:24:52 +0300 Органът е присаден на 26-годишна жена. Първа трансплантация на матка в САЩ

Първа трансплантация на матка в САЩ

Първа трансплантация на матка в САЩ 470 900
Органът е присаден на 26-годишна жена.

Хирурзи в Кливланд направиха първата трансплантация на матка в САЩ.

За операцията, продължила 9 часа, е използвана матката на починала пациентка. Органът е присаден на 26-годишна жена, чиято идентичност се пази в анонимност. От лечебното заведение обявиха, че към момента тя е в стабилно състояние.

Целта на процедурата е да позволи на жена, родена без матка или с отстранена такава, да забременее и да има дете.

Пациентката ще трябва да изчака година, преди да започне с опитите да зачене, за да даде достатъчно време на органа да заздравее, а също и за да преценят лекарите точните дози лекарства, които да приема, за да не бъде отхвърлен той от тялото.

След това тя ще трябва да се подложи на ин витро процедура, за да забременее. Преди трансплантацията жената и съпругът й са замразили яйцеклетки и сперма. Ако операцията се окаже напълно успешна, ембрионите ще могат да се трансплантират в матката.

Медиците обясняват, че особеното при тази трансплантация е, че тя е временна. Матката ще бъде отстранена, след като жената успее да роди едно или две деца, за да може да се прекрати приемът на тежките медикаменти, които възпрепятстват отхвърлянето на органа.

Болницата в Кливланд планира подобна операция отдавна и обяви, че ще направи 10 опита, преди да реши дали да включи процедурата като стандартна за лечебното заведение.

Ръководителят на хирургичния екип – д-р Андреас Цакис, има зад гърба си 4000-5000 трансплантации на бъбрек, черен дроб и други органи. За да се подготви за специфичната операция, специалистът е пътувал до Швеция, където е работил с колегите си от университета в Гьотеборг – единствените в света, които са успели да извършат такава процедура успешно. До момента в Швеция има девет жени с такава трансплантация, като поне четири от тях са родили здрави бебета, макар и преждевременно.

Около 50 000 са потенциалните кандидатки за трансплантация на матката в САЩ.

В края на 2015 г. д-р Цакис казва в интервю, че въпреки че жените без матка имат възможността да осиновят дете или да използват услугите на сурогатна майка, много от тях отхвърлят тези варианти по „лични, културни или религиозни причини“.

Междувременно 26-годишна жена, която е изследвана в болницата като потенциален кандидат за трансплантация, споделя личните си мотиви да се подложи на тежката и рискована процедура:

„Копнея за това. Искам да изпитам сутрешното гадене, болките в гърба, подуването на краката. Искам да почувствам как бебето се движи. Мечтая за всичко това, откакто се помня“.


Източник: nytimes.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори