Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-08 11:45:22 +0300 Появата на първия менструален цикъл е важен момент в живота на всяко момиче. Това е сигнал, че в тялото на момичето настъпват промени, които я подготвят за израстването ѝ в жена. Първи менструален цикъл - как да обясним настъпващите физиологични промени на дъщеря си

Първи менструален цикъл - как да обясним настъпващите физиологични промени на дъщеря си

Първи менструален цикъл - как да обясним  настъпващите физиологични промени на дъщеря си 470 900
Появата на първия менструален цикъл е важен момент в живота на всяко момиче.  Това е сигнал, че в тялото на момичето настъпват промени, които я подготвят за  израстването ѝ в жена.

Появата на менструалния цикъл обикновено е съпроводена от смущение, страх от непознатото и много въпроси. За да разсеете притесненията на вашата дъщеря е важно да говорите с нея, за да ѝ обясните какво представлява менструацията и какви промени в тялото си да очаква.

 

Кога повечето момичета получават своята първа менструация?

Повечето момичета получават първата си менструация на около 12-годишна възраст. Но появата ѝ по всяко време между 10 и 15-годишна възраст е съвсем нормална. Тялото на всяко момиче има свой собствен график.

 

Как ще разбера, че настъпва първият ми цикъл?

Има някои признаци, че менструалният цикъл на едно момиче може да започне скоро. Те включват:

  • Наблюдава се окосмяване под мишниците и в интимната област.
  • Наличие на бяло течение от влагалището.
  • Тялото на момичето започва да придобива по-женствени форми.

 

Защо момичетата имат менструация?

Менструалният цикъл се случва поради промени в хормоните в тялото. Хормоните изпращат съобщения на тялото. Тези хормони карат лигавицата на матката да се удебели. Това подготвя матката за яйцеклетка (от майката) и сперматозоиди (от бащата). Ако жената не забременее горният слой на лигавицата се отделя и кърви. Същият процес се случва всеки месец. Ето защо повечето момичета и жени имат менструация веднъж месечно.

 

Менструацията появява ли се редовно?

През първите няколко години, след като едно момиче започне да има менструален цикъл, е възможно той да не идва редовно. Това е нормално в началото. Приблизително 2-3 години след първата менструация, тя  трябва да настъпват веднъж месечно, средно на 21 до 35 дни.

 

Колко продължава месечният цикъл?

Цикълът обикновено продължава около 5 дни. Но може да бъде по-кратък или да продължи малко по-дълго.

 

Колко често се появява месечният цикъл?

Менструацията обикновено се появява около веднъж месечно. Нормалният период от менструация до менструация е не по-малко от 21 и не повече от 35 дни.

 

Какви продукти да използвам по време на месечния цикъл?

Има няколко начина за справяне с кръвта по време на менструацията. Може да се наложи момичето да експериментира малко, за да открие кое работи най-добре при нея.

  • Повечето момичета използват превръзка, когато за първи път получат менструация. Превръзките са специално изработени подложки и се предлагат в много различни размери и форми. Те имат залепващи се ленти, които се прикрепват към бельото.
  • Друга част от момичета предпочитат да използват тампони вместо превръзки, особено ако спортуват активно. Тампонът е дамски хигиенен продукт от компресиран санитарен памук, който момичето поставя във влагалището си. Може би то ще се чувства нервно при мисълта да използва тампон за пръв път. В интернет ще откриете много видеоклипове с инструкции стъпка по стъпка как да бъде поставен тампонът възможно най-лесно. Тампонът абсорбира кръвта. Но е важно да обясните на дъщеря си да не оставя тампон за повече от 8 часа, защото това може да увеличи риска от сериозна вагинална инфекция.

 

Колко кръв изтича по време на месечния цикъл?

Въпреки че може да изглежда като много кръв, едно момиче обикновено губи между 30 и 100 мл. по време на цикъл. Повечето момичета трябва да сменят превръзката или тампона си около 3-6 пъти на ден.

 

Ще имам ли менструация до края на живота си?

Когато жените са на възраст около 45‒55 години, те спират да имат менструация. Настъпва менопауза. По време на бременност също няма менструален цикъл.

 

Какво е ПМС?

ПМС (предменструален синдром) е, когато едно момиче има емоционални и физически симптоми непосредствено преди началото или в самото начало на менструацията. Момиче с ПМС преминава през:

  • Резки промени в настроението.
  • По-силно от обикновеното усещане за безпокойство.
  • Подуване.
  • Появата на пъпки.

 

Месечният цикъл е естествена част от живота на едно момиче. Той не трябва да пречи на поддържането на физическа активност, забавленията и насладата от живота. Насърчавайте вашата дъщеря да се консултира с вас или с лекар, ако има допълнителни въпроси, неясноти и притеснения, свързани с менструацията.

 

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори