Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-29 16:23:36 +0200 5 факта, които родителите трябва да знаят Първото зъбче на бебето

Първото зъбче на бебето

Първото зъбче на бебето 470 900
5 факта, които родителите трябва да знаят

1. При повечето бебета зъбите избиват в периода между 6-ия и 12-ия месец.
Няма строго определен момент за появата на първото зъбче - някои бебета може да нямат зъби до първия си рожден ден! Около 3-месечна възраст бебетата ще започнат да опознават света с устата си, ще започнат да слюноотделят обилно и да слагат ръце в устата си. Много родители си мислят, че това означава поникване на зъбче, но това обикновено се случва най-рано след петия месец. Обикновено първите зъби, които илизат почти винаги са долните централни резци, а да тригодишна възраст трябва да са избили всички млечни зъби.

 

2. Масажирането на раздразнените венци, охлаждането или прилагането на ацетоминофен в особено тежките моменти може да помогне за успокояване на болката от никненето на първите зъби.
Обикновено зъбите не причиняват прекалено голям дискомфорт на децата, обаче почти всеки родител ще разпознае безпогрешно никненето на зъби. Бебетата могат да изпитват признаци на дискомфорт в зоната, в която зъбът влиза, венците около зъба могат да бъдат подути и чувствителни, а бебето може да отделя слюнка много повече от обикновено.

Можете да помогнете за облекчаване на дискомфорта и болката като масажирате венците на бебето си с чисти пръсти или като му давате да дъвче солидни бебешки гризалки или чиста охладена или мокра кърпа. Ако решите да му предложите да дъвче бисквита, не забравяйте да наблюдавате бебето си докато я яде. Бисквитите се трошат лесно и случайно погълнати парченца могат да доведат до задушаване. 

Телесната температура на бебето може леко да се повиши при никненето на зъби; въпреки това, според проучване от 2016 г. високата температура над  38 градуса не е свързана със зъби и всъщност е признак на заболяване или инфекция, която може да изисква лечение. Ако нбебето видимо не се чувства добре, говорете с педиатъра си относно даването на подходяща за теглото доза ацетаминофен или ибупрофен съдържащ медикамент. Не забравяйте да попитате вашия педиатър за правилната доза в милилитри (mL) въз основа на възрастта и теглото на вашето дете.

Въпреки това при много деца не се наблюдават признаци на болка или дискомфорт при никненето на зъби!

 

3. Не използвайте таблетки за зъби, гелове с бензокаин, хомеопатични продукти или гердани за дъвчене.
Стойте далеч от продукти за никнене на зъби, които съдържат растителната отрова беладона и гелове с бензокаин. Беладона и бензокаин се предлагат на пазара, за да притъпят болката на детето ви, но в международен план специалистите предупреждават за потенциални странични ефекти при използването на тези вещества у малки деца.

Герданите за дъвчене също е препоръчително да се излягват. Всякакви гардани, колиета, връвчици и други, поставени около врата на бебето представляват риск от задушаване или интоксикиране, ако герданите са третирани със силни химически средства. Няма и изследвания, които да подкрепят ефективността на дъвченето на подобни предмети.

 

4. Трябва да миете зъбите на детето си два пъти на ден.
След появата на първото зъбче започнете да миете ежедневно с четка и паста за зъби, като най-важното миене е след последното хранене за деня. Използвайте четка и паста за зъби съобразени с възрастта на детето ви. Не забравяйте да не приспивате бебето с шише мляко - това може да доведе до кариес.

Когато детето ви е малко по-голямо, научете го да плюе излишната паста за зъби. До към 6-годишна възраст най-добре е вие да му слагате пастата за зъби на четката. До 7-8-годишна възраст е добре само да надзиравате миенето на зъби. А когато вече се научи да пише добре, можете спокойно да го оставите да си мие зъбите напълно самичко! 

 

5. Направете първо посещение при зъболекаря, когато се появи първият зъб.
Опитайте се да направите първото посещение при зъболекаря след появата на първото зъбче или най-късно до първия рожден ден на детето.

Специалистите препоръчват децата да посетят зъболекар в най-ранна възраст във връзка с превенцията на кариеси и дентални болести. Детският зъболекар ще се увери, че всички зъби изникват правилно и може да установи своевременно евентуални проблеми. Също така ще ви даде допълнителни съвети относно правилната хигиена. Ако няма как да посетите детски зъболекар, намерете общопрактикуващ зъболекар, който е съгласен да преглежда и малки деца.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори