Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-14 11:50:51 +0300 Очевидно е, че няма ясен и лесен отговор на този въпрос. Развод - трябва ли родителите да останат заедно заради децата?

Развод - трябва ли родителите да останат заедно заради децата?

Развод - трябва ли родителите да останат заедно заради децата? 470 900
Очевидно е, че няма ясен и лесен отговор на този въпрос.

Изводът е да се опитаме да разберем дали децата биха се чувствали по-добре в дом, където мама и татко са нещастни заедно, но поддържат семейството непокътнато или там, където мама и татко са по-щастливи, но просто не са вече заедно.

 

Рисковете да оставанете заедно

Редица експерти посочват за един от основните рискове на това да останете заедно заради детето нездравословната семейна среда. Родители, които се опитват да останат заедно, но между тях трайно са се настанили гневът, болката и неудовлетвореността, които не успяват спокойно да се справят с възникналите конфликти и не са единни в решението как трябва да бъде отгледано и възпитано детето, са източник на лош родителски модел. В този случай е възможно детето да придобие грешна представа как изглежда щастливото и сплотено семейство, и да приеме модела на родителите си за нещо нормално.

Съществува опасността нуждите на детето да бъдат пренебрегвани, защото родителите са толкова обгърнати от собствените си проблеми. Пренебрегването може да бъде физическо и/или емоционално. Физическо, когато родителите абдикират от ролята си на родители като не прекарват качествено време с детето, не са до него при справянето с ежедневните задачи и др. Емоционално, когато родителите са в непрекъснато противоречие, не са единни в начина, по който трябва да бъде отглеждано и възпитавано детето или не желаят да присъстват заедно на важни за детето събития (рожден ден, концерт, състезание, завършване).

Ако родителите не съумяват да живеят под един покрив спокойно, да работят ефективно заедно като партньори в отглеждането на детето и са толкова вглъбени в проблемите си като двойка, че омаловажават нуждите на детето, то това може да е индикатор, че разводът е по-правилният вариант.

 

Финално решение – дали да се разведете или не

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при вземането на решение за развод. Ето няколко въпроса, които да си зададете.

 

  1. Има ли насилие във вашето семейство?

Експертите са единодушни, че децата не трябва да бъдат отглеждани в семейство, в което съществува насилие. Разводът е задължителен, ако детето живее с родител, който злоупотребява сексуално, физически или емоционално с него. Разбира се, съществува възможност агресивното поведение да бъде променено, но промените са редки и изискват много усилия и работа със специалист.

 

  1. Можете ли да си сътрудничите като родители?

Един от ключовите въпроси е дали родителите могат да се абстрахират от неудовлетвореността си от брака и да преглътнат различията си заради децата. Ако родителите имат необходимото ниво на зрялост да си партнират положително и да пазят личните си различия извън полезрението на децата, е възможно разводът да бъде избегнат. В противен случай, развод по взаимно съгласие, без излишно напрежение и грозни скандали е по-здравословното решение за благосъстоянието на детето.

 

  1. Има ли начин бракът да бъде спасен?

Може би най-критичният въпрос е дали бракът се е влошил до такава степен, че е непоправим. Търсила ли е двойката помощ от компетентни специалисти като психолози и терапевти? Полагат ли и двамата съпрузи усилия, за да запазят брака? На лице ли е изневяра и има ли опит за възстановяване на изгубеното доверие? Преди да пристъпят към развод и да изтърпят целия съпътстващ процеса стрес двойките е важно да направят всичко възможно, за да възстановят връзката си.

В крайна сметка, дали бракът може да бъде възстановен и запазен не само в името на детето, но и заради всички години, които двойката е споделяла, е може би най-важният въпрос. Значителната емоционална инвестиция в създаването на нова и по-силна връзка между мама и татко е много важно да се направи, когато е възможно.

 

Ако разводът стане неизбежен

Изследвания в областта предполагат, че близо 80% от всички деца на разведени родители са толкова щастливи и добре приспособени, колкото децата от здрави семейства. Следователно, ако разводът премине спокойно и цивилизовано, а родителите продължават да споделят грижите за детето дори след развода и се справят успешно с родителството, шансът детето да се чувства добре е много голям.

Основното предизвикателство е да се гарантира, че и майката и бащата могат да работят заедно в името на детето, за да го възпитават ефективно. Подобно отношение и ангажираност правят процеса на развод по-малко болезнен и малко по-благоприятен за отглеждането на успешни деца.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори