Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-11-26 15:36:35 +0200 Китайският учен Хе Цзянкуй обяви създаването на първите хора в света с изкуствено изменени гени - две близначки. Родиха се първите генномодифицирани близнаци!

Родиха се първите генномодифицирани близнаци!

Родиха се първите генномодифицирани близнаци! 470 900
Китайският учен Хе Цзянкуй обяви създаването на първите хора в света с изкуствено изменени гени - две близначки.

ДНК-то на новородените е модифицирано с помощта на генния редактор CRISPR, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от ТАСС.

Хе Цзянкуй работи в Южен университет за наука и технологии в Шенжен. Технологията CRISPR се приема за революционна заради лесното ѝ използване за редакция на гени и изключително ниската ѝ цена.

Според "Асошиейтед прес" изследователският екип генетично е модифицирал ембрионите на седемте двойки, като успешната бременност е била само една. Родените близначки обаче са напълно здрави.

"Модификацията е направена с цел организмът на новородените да има естествен имунитет към ХИВ вируса. Подобна естествена генна мутация се среща сред хората, но много рядко", разказва Хе Цзянкуй.

Ученият заявява, че "чувства отговорността за този експеримент и го е ръководил не само, за да бъде първият в тази област, но и за да проправи пътя за такива изследвания".

Проведените след раждането изследвания показват, че гените само на едната от двете близначки са били успешно модифицирани. Второто новородено е получило само единия от необходимите два гена и в следствие на това няма имунитет към ХИВ вируса.

Първата реакция на учените по отношение на изказванията на Цзянкуй се оказа двусмислена. Много от тях заявиха, че за провеждането на подобни експерименти е твърде рано, опасно и е в нарушение на медицинската етика. Експерти споделят, че Китай се е устремил към лидерската позиция в областта на генното инженерство и клонирането.

Експериментът на китайските учени е подробно описан в журналите MIT's Technology Review и Chinese Clinical Trial Registry.

 

Източник. www.vesti.bg

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори