Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-06 14:25:36 +0300 Има много опасения относно въздействието на социалното дистанциране върху развитието на децата. Ролята на докосването за развитието на детето

Ролята на докосването за развитието на детето

Ролята на докосването за развитието на детето 470 900
Има много опасения относно въздействието на социалното дистанциране върху развитието на децата.

Родителите съобщават, че децата им са по-притеснени от вирусите и бактериите в резултат на тревогите от пандемията от коронавируса. А какво да кажем за малките деца, които са пропуснали възможностите да се прегърнат и да бъдат физически близки с някой друг, освен с родителите си?

 

Докосването подпомага развитието на мозъка

Мозъчното развитие на бебетата изисква взаимодействие със заобикалящата ги среда на сетивно ниво (чрез докосване, звуци, гледки, миризми, вкус). Бебетата се раждат с мозък, пълен с клетки, наречени неврони, които наподобяват въжета. Преживявайки заобикалящата ги среда чрез сетивата си, мозъчните клетки на бебето се свързват в конкретни пътища, които се превръщат в знания и умения.

Една от първите задачи на новородено бебе е да се научи да контролира крайниците си. Чрез докосване мозъкът на бебето получава обратна връзка през кожата, създавайки неврологични връзки и постепенно води до разпознаване на себе си - от къде започва и свършва тялото - и до нарастващ контрол върху движенията му.

За по-големите деца докосването на различни предмети им помага да разберат основните принципи на Вселената (как течностите се различават от твърдите тела, горещо от студено и т.н.). Следователно тактилната стимулация подпомага развитието на децата и увеличава разбирането им за света и за себе си.

 

Докосването насърчава уменията за социална комуникация

За да започнат да общуват, децата първо трябва да разпознаят връзката между действията на отделните комуникиращи лица. Това означава да научите детето на основния принцип „аз правя/казвам нещо, ти правиш/казваш нещо, аз правя/казвам нещо, ти правиш/казваш нещо“. Докосването играе роля тук. Например, ако погалите с пръст новородено по дланта му, то инстинктивно ще отговори с хващащ рефлекс и ще обвие пръстите си около вашите. Нашият мозък на възрастни интерпретира този рефлекс като акт на комуникация, така че е вероятно да реагираме на него с променено изражение на лицето или звук, или чрез продължително докосване. И така, докосването помага на бебетата да научат този модел на комуникация действие-реакция и как да привлекат и задържат вниманието ни.

 

Докосването е важно за емоционалното и физическото здраве на децата

Нежното докосване от страна на грижовен възрастен освобождава химикалите на тялото, които го карат да се чувстват добре (ендорфини, окситоцин и допамин) и намалява нивата на стрес при децата. Това е наистина важно, тъй като изследванията показват, че излагането на много стрес, докато мозъкът се развива през първите години, може да се включи в бъдещите мозъчни реакции на детето. Освен това, когато децата са спокойни, родителството е по-лесно - така че връзката родител-дете, която включва нежно докосване, също може да намали нивата на стрес на родителите. Докосването помага на малките деца да идентифицират хората, които се грижат за тях - безопасните възрастни, към които могат да се обърнат за комфорт.

 

Как можем да сведем до минимум въздействието на навиците на пандемия без докосване?

„Бързай бавно“ е ключовото послание тук. Децата трябва бавно да разширяват зоната си на сигурност, така че не настоявайте да прегръщат баба, ако не искат. Позволете на децата да приемат непознатите за тях хора със собственото си темпо. Ако едно дете се нервира от вас, седнете неподвижно и бъдете интересни. Вземете играчка и играйте с нея. Или направете нещо глупаво с него. Поставете играчката на главата си. Използвайте играчката по грешен начин. Ако седите неподвижно и не притискате дете за физическа близост, нивото на несигурност у него пада. Правейки нещо интересно, тяхното любопитство се увеличава и децата естествено ще се доближат да видят какво правите. Четенето на глас от книга също е чудесен начин да изкушите децата да дойдат да се сгушат при вас и да разгледат картинките.

Играта е най -добрата терапия, така че (ако е безопасно да го направите) накарайте децата да играят игри, които естествено включват близост, но по начин, който те контролират - без принудително гъделичкане, прегръщане, хващане и други. Опитайте се да предоставите различни и интересни текстури. Ако докосването ги притеснява, насърчете ги да галят плюшени играчки и домашни любимци - и след това може да преминете към разресване на косата ви.

 

Текстът е адаптиран от: https://anitacleare.co.uk/, с автор Анита Клиър, психолог и коучинг експерт

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори