Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-04-12 16:13:30 +0300 Когато бях малък и татко (твърде) често го нямаше вкъщи, или по-скоро рядко го имаше, аз, естествено, непрекъснато питах къде е той. "Сега не мога, скапан съм от работа"

"Сега не мога, скапан съм от работа"

"Сега не мога, скапан съм от работа" 470 900
Статия на Академия за родители
Когато бях малък и татко (твърде) често го нямаше вкъщи, или по-скоро рядко го имаше, аз, естествено, непрекъснато питах къде е той.

Казваха ми, че е на работа. Разбира се, не беше вярно, не и през цялото време. Обаче тогава не го знаех. И постепенно взех да си мисля, че Работата е толкова важно нещо, че е на първо място. Научих, че това е, което татко Прави, с главно П, защото е най-важното. И това ми се е отразило, защото и до днес „имам работа“ често за мен е достатъчно обяснение, независимо дали аз го казвам на някого, или го казват на мен. После с него много сме говорили за тези неща.

 

В България близо ¾ (71%)[1] от мъжете с деца смятат, че прекалената заетост, за да се печелят пари, е основната пречка бащите да се включват по-активно в грижата за децата. Освен това тук се намесва и усещането ни, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява семейството си – с това твърдение са съгласни огромното мнозинство родители у нас (90% от мъжете и 86% от жените).

За нас от Национална кампания „Да бъдеш Баща“ една от най-важните цели е да покажем на мъжете, че те са изключително важни в цялостната си роля на бащи, при това съвсем не е нужно да са биологични бащи. Те са важни като част от мъжкия модел на поведение, който толкова липсва на децата у нас.

Ако като малък у дома те отглежда мама, после в детската градина – учителките и лелките[2], и отново учителките в училище[3], то излиза, че като цяло женският модел е доминантен в отглеждането и възпитанието на децата поне до навършване на пълнолетие, т.е. в годините, когато имаме нужда от примера на авторитетни фигури. Това не означава, че фигурата на бащата/мъжа е изцяло отсъстваща. Тя е по-скоро съпътстваща – мъжете са приоритетно ангажирани с това да изкарват прехраната, а в грижата за децата те по-скоро подкрепят майките, отколкото да заемат своята водеща роля.

„Аман!“ ще кажат някои мъже, „не стига, че се съсипвам от работа, за да е всичко наред вкъщи, не стига, че в свободното си време правя каквото мога за децата, ами и се намериха някакви да ми обясняват, че това пак не стига!“. Аман наистина. Не виждам никакъв смисъл в това да се караме на хората, защото смятам, че всеки прави това, което може и което смята за най-добро (или, ако не го прави, в повечето случаи е наясно, че не го прави, и не се чувства добре от това). 

Мъже, ясно е, че децата имат нужда от нас. Ясно е също и че не сме машини, никой не може да е на 100% във всичко нонстоп. Да видим обаче какви са плюсовете за нас, ако имаме качествена връзка с децата си.

 

Според доклада „Състояние на бащите по света 2015“[4] плюсовете не са никак малко. „Активно включените бащи са по-щастливи и по-здрави. Мъжете, които участват по истински значим начин в живота на децата си, казват, че тези отношения са един от най-важните източници за благополучие и щастие. Изследвания установяват, че бащите, които имат близка връзка с децата си, в която няма насилие, живеят по-дълго, имат по-малко зравословни проблеми (физиологични и психични), по-малко вероятно е да употребяват дрога, по-продуктивни са на работа и се чувстват по-щастливи от бащите, които нямат такъв тип връзка с децата си.“[5]

Казано по-човешки, да, разбира се, всички имаме работа и/или други грижи. Чувстваме се обаче по-щастливи, ако ясно усещаме, че до нас има едни същества, които ни обичат, независимо дали денят в офиса е минал добре или не, и за които сме суперважните хора, независимо дали останалият свят ни забелязва или не. Нека дадем на децата си шанса да ни покажат какво чувстват към нас. И това не значи да отделяме изключително много време, а да използваме това, което имаме така, че детето да усети колко важно е то за нас. И ще бъдем по-щастливи – потвърдено! J

 

Давид Кюранов, Асоциация Родители, Координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“

 


[1] Данните са от национално представително проучване „Нагласи, практики и бариери пред активното мъжко включване в грижите за деца” 2014, проведено сред родители на деца до 17-годишна възраст от агенция „Маркет Линкс“ по поръчка на Национална кампания „Да бъдеш Баща“. Вижте детайлни резултати от изследването тук!

[2] По данни на Евростат за България за 2013 г., 99,8% от учителите в детските градини са жени, вж. повече тук.

[3] По данни на НСИ за 2014-2015 г., 82% от учителите в общообразователните и професионалните училища са жени, вж. повече тук и тук.

[4] State of the World`s Fathers 2015, изработен от група организации и специалисти, въвлечени в световната кампания за мъжка грижа MenCare.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори