Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-10 10:53:47 +0300 Физическата активност е много важна за здравето на детето. Нестихващата енергия на дете го подтиква да се движи, така развивайки двигателните си умения и опознавайки заобикалящия го свят. Повишена физическа активност при малкото дете - има ли повод за притеснение?

Повишена физическа активност при малкото дете - има ли повод за притеснение?

Повишена физическа активност при малкото дете - има ли повод за притеснение? 470 900
Физическата активност е много важна за здравето на детето. Нестихващата енергия на дете го подтиква да се движи, така развивайки двигателните си умения и опознавайки заобикалящия го свят.

Какво може да наблюдавате

Несъмнено сте забелязали, че вашето малко дете обича да бъде в движение и това е напълно нормално. Това, което не е нормално, е прекомерното движение – невъзможност за задържане на едно място дори за минута, непрекъснато говорене и честа проява на неволеви движения.

Разбира се, на тази възраст е трудно да се определи какво се смята за прекомерно движение. Но ако имате притеснения е най-добре да се обърнете към педиатъра на детето. В идеалния случай притесненията ви ще се окажат неоправдани. Честата проява на неволеви движения, обаче, като тик, тремор, конвулсии или припадък, изисква медицинска оценка. Ранното идентифициране на здравословен проблем означава по-навременно лечение и по-добри шансове за овладяване или напълно справяне със състоянието. Ранното диагностициране е само една от причините редовните медицински прегледи да са толкова важни за вашето дете.

 

Кои са възможните причини

Някои експерти смятат, че хиперактивността, дори при малки деца, индикира Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Но клиничната диагноза ADHD толкова много съвпада с общото описание на типичното поведение на прохождащото дете (бягане или катерене, трудности в координацията и др.), че е много трудно да се диагностицира синдромът, докато детето не е поне на 4-годишна възраст.

Неволевите движения като тиковете и гърчовете, от друга страна, могат да бъдат причинени от нарушение в нервната система и трябва да бъдат внимателно следени от лекаря на вашето дете.

 

Какво може да препоръча педиатърът

Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието не трябва да притеснява родителите в периода на прохождането, освен, ако някой от родителите не е страдал от това състояние като дете, съветват специалистите. Възможно е родителите на деца с повишена активност да се нуждаят от помощ с техники за управление на поведението или просто от по-чести почивки спрямо родителите на по-тихите и спокойни деца.

Но ако подозирате ADHD, когато детето е по-голямо, е много важно да се консултирате с лекар. Ако се диагностицира ADHD или друго състояние, заедно със специалистите ще разработите план, който да помогне на детето да функционира добре в училище и у дома. Лечението варира и зависи от резултатите от медицинските прегледи, и може да включва поведенческа терапия или медикаменти.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори