Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-30 10:34:30 +0300 Кои са симптомите на следродилната депресия при майките и при бащите? Кои са най-разпространените митове около този вид депресия? Кои са рисковите фактори? Как да се справим? Следродилна депресия

Следродилна депресия

Следродилна депресия 470 900
Статия на Академия за родители
Кои са симптомите на следродилната депресия при майките и при бащите? Кои са най-разпространените митове около този вид депресия? Кои са рисковите фактори? Как да се справим?

Мария Евгениева е акушерка, координатор, медицински консултант и инструктор за подготовка за раждане и грижи за бебето във фондация „За майчино и детско здраве“, където е обучила повече от 900 бъдещи родители по време на пренатални курсове за развиване на техните умения, нагласи и знания за осигуряване на най-благоприятна среда за опазване на здравето и насърчаване на физическото, социалното, емоционалното и познавателно развитие на децата още отпреди раждането.

 

 

Според статистиката една от 7 майки и един от 10 бащи страдат от следродилна депресия. Когато говорим за следродилна тъга, цифрите са по-сериозни, процентите при жените са около 50. Тъгата след раждането е нещо нормално, свързано с резките промени в хормоните, и продължава докъм втората седмица след раждането.

 

За разлика от тъгата след раждането, депресията е нещо много по-сериозно, независимо от цифрите. Тя може да започне и преди раждането. Може да започне и няколко месеца след раждането. Факторите и симптомите са най-различни. От умора, безсъние, чувство за пренатовареност и т.н. до липса на чувства към бебето, висока тревожност, апатия, рязка промяна в хранителните навици, изолираност.

 

Представете си една изтощена жена, която няма време да се погрижи за себе си. Която е имала очаквания преди раждането, които са се сгромолясали в реалността. Която не получава адекватна помощ от партньора и от близките, докато се опитва да се справя с новите си функции на майка.

 

 

Кои са симптомите на следродилната депресия при майките и при бащите? Кои са най-разпространените митове около този вид депресия? Кои са рисковите фактори? Как да се справим? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Мария Евгениева:

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори