Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-08-21 19:52:15 +0300 Нехигиеничната среда, нездравословната храна и лошите навици оказват негативно влияние върху плода. Сложете край на лошите навици

Сложете край на лошите навици

Сложете край на лошите навици 470 900
Нехигиеничната среда, нездравословната храна и лошите навици оказват негативно влияние върху плода.

Нехигиеничната среда, нездравословната храна и лошите навици оказват негативно влияние върху плода, тъй като плацентата филтрира всички вещества, които попадат в организма. Кафето и кофеинът трябва да се консумират в умерени количества, а тютюнопушенето и употребата на наркотици трябва напълно да се откажат. Що се отнася до лекарствата, ако е необходимо да ги приемате, трябва да се консултирате с Вашия гинеколог и стриктно да следвате указанията му.

 

Ролята на плацентата

Ролята на плацентата е да филтрира всички вещества, които влизат организма на плода, така че да се гарантира нормална среда за развитието му. Смята се, че тъканите на плацентата отделят хормон, който нарочно причинява гадене, за да се избегне навлизането на вредните вещества в матката, особено по време на първите три месеца, които са от решаващо значение за здравето на плода. Въпреки това трябва да се има предвид, че защитата на плацентата не е чак толкова здрава. Като изключим хранителните вещества и кислороа, всички останали вещества могат да проникнат през плацентата, например микроби като рубеола, токсични вещества, алкохол, лекарства, тежки метали.

 

Кафе и други напитки

Можете да продължите да се наслаждавате на кафето и другите ви любими напитки, съдържащи кофеин, като чай или какао, стига да не прекалявате. Специалистите съветват да приемате не повече от максимално 300 мг кофеин на ден. Злоупотребата с кофеин причинява сърцебиене, безсъние, безпокойство и често уриниране, което може да доведе до загуба на течности и калций и пречи на абсорбцията на желязо. Билковите напитки също трябва да се консумират умерено, защото могат да предизвикат диария, повръщане и сърцебиене. Залоожете на планински чай, липа и лайка, които имат успокояващ ефект. Проучванията показват, че консумацията на кафе през първите 12 седмици от бременността може да доведе до раждането на бебе с поднормено тегло, а също и до спонтанни аборти.

 

Алкохол

Алкохолът достига до плода бързо чрез кръвта и плацентата. Няма изследвания, които да показват има ли приемлива ежедневна консумация на алкохол по време на бременност, затова съветите са той да се избягва напълно. Освен това, всеки организъм преработва алкохола различно. Сигурно е обаче, че прекомерната употреба е свързана с психични разстройства, поднормено тегло на бебетата и малформации на плода. В дългосрочен план, има голям риск за хиперактивно дете със затруднения при ученето и концентрацията. Така че трябва да избегнете всякакъв алкохол още преди бременността и най-вече през първата й половина, когато се формират жизненоважните органи на плода. Алкохолът има пряк токсичен ефект върху развитието на плода.

Най-сериозното възможно последствие от употребата на алкохол по време на бременността е вроденият алкохолен синдром, който се характеризира с:

  • Забавяне в растежа
  • Умствена изостаналост
  • Черепна малформация (ниско чело, малък нос, тесни клепачни цепки, ниско разположение на ушите)
  • Сърдечни заболявания

 

Пушене

Пушенето, дори и пасивното, намалява кислорода и хранителните вещества, които достигат до плода. Никотинът увеличава възможността да се роди бебе с подноемрно тегло, което го прави по-уязвимо към здравословни проблеми, някои от които завършват фатално. Пушенето е свързано също с усложнения по време на бременността, като спонтанен аборт, ранно откъсване на плацентата, кръвоизлив, преждевременно раждане и раждане на мъртво бебе. В дългосрочен план, пушенето може да се отрази на психичното здраве и поведението на детето, което води до проблеми с концентрацията и хиперактивност. Проучванията показват, че цигарите увеличават възможността плодът да се роди с малформации, като заешка устна. Опасностите от пушенето се увеличават с напредването на бременността.

 

Лекарства

Ако сте били на лечение преди бременността, задължително трябва да се консултирате с вашия лекар, за да разберете дали и как то може да продължи. Най-вероятно то трябва да бъде променено, за да не се отрази негативно на развитието на плода. Жените, които страдат от епилепсия или заболявания на щитовидната жлеза, подлежат на стриктен лекарски контрол, така че да се избегнат сериозни последствия за плода и самите тях. Винаги, когато имате нужда от лекарства, дори и за главоболие, трябва да се консултирате с вашия лекар. Всички лекарства са изключително опасни. Дори тези, които считаме за безобидни, могат да предизвикат хромозомни аномалии и преждевременно раждане. При използването на твърди наркотици, освен рискът от HIV и хепатит, бебето се ражда пристрастено и може получи спазми и да плаче неудържимо без видима причина. Употребата на наркотици може да доведе и до внезапна смърт за плода или вече роденото бебе.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори